Átadták a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központját
Fejlesztés
2023. nov. 16.

Átadták a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központját

Ünnepélyes keretek között átadták a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központját. A létesítmény a Petőfi út 33. szám alatt található.

Bobcsák Emese nappali ellátás vezető köszöntötte az egybegyűlteket. Az Új Esély Központ idén február óta működik városunkban. Terápiás és szociális munkatársak, valamint addiktológus pszichológus szakember támogatják az ellátottakat függőségük leküzdésében. Továbbá a helyi baptista gyülekezet lelkésze is rendszeresen tart istentiszteletet, ezzel segítve a gyógyulni vágyók lelki megerősödését.

„Ózdi Új Esély Központunk ünnepélyes intézmény átadására került a mai napon sor. Örömünkre szolgál, hiszen teljes feltöltöttséggel működhetünk, szenvedély- és pszichiátriai betegellátásban. Egy hat fős szakemberi gárda segíti Ózd városában, hogy a rászorulók megkapják a maximális segítségnyújtást, így életüket, élethelyzetüket könnyebbé, szebbé tehessük” - mondta Bobcsák Emese, az Ózdi Új Esély Központ nappali ellátás vezetője.

Az ózdi intézmény megnyitása kiemelten fontos az itt élők számára, hiszen teljes kapacitással, mintegy száztíz ellátottal működik. Janiczak Dávid polgármester hangsúlyozta, hogy bátran vegyék igénybe a szolgáltatásokat azok, akiknek szüksége van rá.

„Nagy segítség mind a szenvedélybetegek, mind pedig a pszichiátriai betegek számára az, hogy az Új Esély Központ Ózdon is megnyitotta kapuit. Jelentős eredményeket érnek el azok a szociális munkások, akik itt dolgoznak, most pedig a hivatalos megnyitó is megtörtént. Bízunk benne, hogy ezzel az adással is sikerül a figyelmet felhívni minden rászorulónak arra, hogy itt van esély arra, hogy új életet kezdhessen, forduljanak bátran a Petőfi úton található Új Esély Központhoz” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

„Az Új Esély Központ segítő keze nyúl Feléd. Bátorságod és kitartásod repít a fény felé.” Többek között ez a felirat is olvasható a falon. Az intézmény valóban egy esélyt, egy lehetőséget kínál mindazoknak, akik szembe tudnak nézni nehézségeikkel, félelmeikkel és ezáltal egy szebb, jobb életet kezdeni.

„Én azt látom, hogy azokra a szolgáltatásokra, amit itt a szenvedélybetegek, illetve a pszichiátriai betegek napi szinten igénybe vehetnek, nagyon nagy szükség van. Ezt támasztják alá a Debreceni Egyetemmel elvégzett kutatásaink, a különféle szakmai fórumok és az a stratégia is, ami alapján működünk” - emelte ki Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke.

A helyi baptista gyülekezet lelkésze a Bibliából hozott idézetet a résztvevőknek. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott a misszió regionális vezetője, valamint Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki többek között az Új Esély Központhoz hasonló intézmények létjogosultságát hangsúlyozta.

„A baptista szolgálat azt vállalta föl, hogy az ország számtalan helyén ezt a segítő kezet kinyújtja azok számára, akik mint mondtam nem betegek. A lelkiállapotuk valamiért rendezetlen. Ebben a kisimításban tudnak ők segíteni. Abban a szolgálatban, ahol visszatalál az új esély segítségével az ember a maga közösségébe. Ahogy a régmúltban, most is a sérült lélek újra termelő erővé válik. A közösség aktív tagjaként meg fogja találni a maga számítását a környezetében, megtalálja maga örömét társaiban, családjában és mindabban ami őt körülveszi” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A központ egyik szociális munkása egy saját maga által írt verset olvasott fel. Az ÓMI Zenés Színház tagja, Tóthné Kocska Orsolya két dalt is elénekelt, amit örömmel fogadott a közönség. Emellett maguk az ellátottak is lelkesen készültek az eseményre. Minden meghívott vendég részére kézzel készített ajándékkal kedveskedtek, valamint megosztották kedvenc Ady Endre költeményeiket is. Sokat jelent az intézmény és az a segítség, amit a szakemberek nyújtanak számukra.

„Az elején, mikor ide bejöttem, érdeklődtem csak. Megragadta a figyelmem a kedvességük, a segítőkészségük. Jól kommunikálnak az emberekkel, akik segítséget szeretnének kérni, segítenek nekik” - nyilatkozta Budai Józsefné.

Az igény nagy, ezért a jövőben egy nagyobb épületet is kialakítanak, ahol még több rászoruló vehetné igénybe a misszió szolgáltatásait. A szakemberek addig is szeretettel várnak minden érdeklődőt a Petőfi út 33. szám alatt. Az első lépést ugyan nehéz megtenni, de már sokaknak sikerült.