90 éves évfordulójukat ünnepelték az Ózdi Természetbarátok Körének tagjai
Város
2023. nov. 13.

90 éves évfordulójukat ünnepelték az Ózdi Természetbarátok Körének tagjai

90 éves évfordulójukat ünnepelték az Ózdi Természetbarátok Körének tagjai. Az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében találkoztak a jeles esemény tiszteletére rendezett programon.

A zsúfolásig megtelt Adorján Lajos terem bizonyította, hogy az Ózdi Természetbarátok Köre egy összetartó civil szervezet. A jeles évfordulóra szinte az egész tagság megjelent, akiket Bánhidi Denise köszöntött. Egyperces néma felállással adóztak elhunyt társaik emlékének, majd városunk polgármestere, Janiczak Dávid üdvözölte a rendezvényt és a természetjárók közösségét. Példaértékűnek számít a túrázó szövetség múltja, hiszen a civil szervezet 90 éve működik a városban, akik töretlenül róják a kilométereket. Az úti cél mindig más, de a motiváció ugyanaz. A természet szeretete.

„Azt gondolom, hogy igazán csak a természetben érezhetjük magunkat jól, hiszen odatartozunk. A szervezett természetjárás segíti a testünket és a lelkünket is abban, hogy a mindennapok szürkeségéből, a mindennapok robotmunkájából és a mindennapok problémáiból kitörve, végre újra eggyé válhassunk a természettel. Ez erősíti a lelkünket, az villanyozza fel a szellemünket és ugyanakkor az, hogy túrázunk és járjuk a dombokat, a lankákat, a völgyeket, az pedig erősíti a fizikai testünket, hiszen a mozgás nagyon jótékony hatással van ránk. Azt mondják, hogy a hosszú élet titka, három fő tényezőn múlik. Az egyik a jó közösségi lét, hogy kapcsolatot tartsunk embertársainkkal, a másik, hogy jó mozgásformát válasszunk és folyamatosan mozogjunk ameddig csak tehetjük, a harmadik a megfelelő táplálkozás” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A természetbarátok ennek megfelelően élnek, folytatta a polgármester. Jártam e földön címmel, Balázsné Tőkés Mária amatőr költő versét mondta el Begezi Tiborné, majd dr. Csuzda Gábor mondott néhány szót az évforduló tiszteletére. Elmondta, hogy több éve már, hogy ő maga is az Ózdi Természetbarátok Körének tagja. Éppen ezért egy meglepetéssel készült a jeles napra túratársainak.

„123 tagja van az egyesületünknek, azt gondolom, hogy erre bármely civil szervezet büszke lehetne a városunkban, úgyhogy én a magam részéről és a Vármegyei Önkormányzat segítségével ebből az alkalomból szeretnék egy ajándékot is felajánlani és átadni. Egy közös túra, egy közös élmény lehetőségét az Edelényi Kastélyszigetbe szeretném a túracsoport tagjait invitálni egy ebéddel és egy tárlatvezetéssel egybekötött kirándulásra” - mondta dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő, az Ózdi Természetbarátok Körének tagja.

Egy összeállítást láthattak a túrázók az elmúlt néhány év kirándulásain készült fotók segítségével, mely visszatekintés volt a kezdetektől, napjainkig. A kisfilmet az Ózdi Városi Televízió munkatársai készítették. Ezt követően, Wenzel Péter az Ózdi Természetbarátok Körének vezetője a Kohászok útja mozgalom kezelésének jogát átadta Tóthné Hangonyi Grétának, aki elfogadta a megtisztelő feladatot és átvette a Partizán és a Kohász-Kék túra jelvényeit. A Turista induló előadását követően Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője mondott zárszót.

„Az ÓMÉK Természetbarátok Köre példát mutat összetartásból, barátságból, kitartásból, egészséges életmódból, pozitív és követendő értékekből. Úgy gondolom, hogy sokan olyan aktív idős korra vágyunk, mint amilyet ők élnek meg, hiszen a magányt, a bezárkózást fel lehet cserélni élményekkel, változatossággal, tervekkel, célokkal, kihívással. Az ÓMÉK büszke csoportjaira, büszkék vagyunk a kilencven éves Ózdi Természetbarátok Körére. Sok-sok élményt, túrát és együtt töltött percet kívánok a következő kilencven évre is” - fogalmazott Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője.

Gratulált az Ózdi Természetbarátok Körének a kilenc évtizede tartó összetartozáshoz, majd átadta a jubileumi oklevelet. A jeles alkalom zárásaként Farkas Péter Barnabás az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője megnyitotta az évforduló tiszteletére rendezett kiállítást, mely a természetjárással kapcsolatos tárgyi emlékeket sorakoztatja fel.