Márton-napi lámpásokkal sétáltak az Újváros téri ovisok
Oktatás
2023. nov. 10.

Márton-napi lámpásokkal sétáltak az Újváros téri ovisok

Lámpásokkal vonultak fel az Újváros téri óvodások szüleikkel, így ápolták a Márton napi hagyományokat. A nap zárásaként libazsíros kenyér és tea is várta a kicsiket.

Egy dallal készült Márton-napra Nagy Zsolt Bendegúz, aki az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájába jár. De nemcsak a Maci csoport tagjai találkoztak tegnap délután az intézményben, hanem minden óvodás kisgyerek. Nagy volt a sürgés-forgás, hiszen kilenc éve annak, hogy Márton-napi hagyományt teremtett az intézmény. Azóta minden esztendőben életre keltik a tradíciókat a kicsikkel és szüleikkel.

„Közel 10 éves hagyomány már az óvodánkban, hogy a Márton-napot a mi csoportunk, a Nyuszi csoport szokta általában megszervezni. Ilyenkor egész héten a gyermekekkel is készülünk a műsorra, amit mi adunk elő. Ez egy nagyon jó közösségépítő alkalom az egész óvodának. A szülők, a testvérek, rokonok, ilyenkor mindenki jöhet a gyerekekkel. Ilyenkor előadjuk a műsort, ezután szokott lenni a felvonulás, egy lámpás felvonulást csinálunk. Erre készítettünk a gyerekekkel lámpásokat is” - mondta Susányi Dorka, óvodapedagógus gyakornok.

A hét folyamán dalokat és verseket tanultak a kicsik, de a felnőttek közreműködésével lámpások is születtek, melyekbe mécsest helyeztek, hogy felvonulhassanak az óvoda környékén. Szent Márton püspök legendájának játékos bemutatásával nyitotta meg a délutáni programot a Nyuszi csoport.

„Nagyon örülünk, hogy a tradíciókat ápolják az óvodában. Kisfiammal is verset kellett gyakorolni. Nagyon várta már a Márton-napot, tavaly is nagyon jól sikerült” - fogalmazott Nagy Zsolt.

A műsort követően minden kisgyerek kezébe vett egy-egy lámpást és elindultak, hogy fényt vigyenek a sötétbe és a környéken élők életébe. Séta közben beszélgettek és különböző dalokat énekeltek. A nap végén libazsíros kenyér és meleg tea is várta a kicsiket és nagyokat az óvoda falai között.