Érdemes időben felkészíteni autónkat a téli időszakra
Közlekedés
2023. nov. 9.

Érdemes időben felkészíteni autónkat a téli időszakra

Nem érdemes halogatni az autók nyári abroncsát télire váltani. Emellett ajánlott a motor hűtővizét, illetve a szélvédőmosó folyadékot is a télnek megfelelő típusúra cserélni.

Az év vége közeledtével az autó télre való megfelelő felkészítése rendkívül fontos. Sokan mégis az utolsó pillanatig halogatják. Érdemes azonban még az őszi időszakban elvégezni a szükséges teendőket, ezzel sok stressztől és persze balesetveszélyes helyzettől megkímélve magunkat. Manapság pedig nem kell hosszú órákon át sorban állni, hiszen a legtöbb szerviz esetében létezik az időpont foglalás rendszere.

„Amikor már tartósan 7 fok alá esik a hőmérséklet, akkor már érdemes mindenképpen lecserélni a nyári abroncsokat télire. Most már eljött az idő, hiszen ott tartunk, hogy a hajnali fagyok is jönnek. Mindenképpen ajánlott most már fölszereltetni a téli abroncsokat. Mi már mind a két telephelyünkön körülbelül egy hónapja szereljük a téli gumikat. Jelen pillanatban két-három napra tudunk időpontot adni gumicserére” - mondta Gyöngyösi Zsolt, a Gyöngyösi Gumi Kft. ügyvezetője.

Szerencsére a lefoglalt időpontokból is jól látszik, hogy a legtöbben a tél kezdete előtt gondoskodnak az autógumi cseréjéről. Nem elég csupán, ha az abroncs téli, hiszen a régi, sokat futott gumi balesetveszélyes lehet.

„Tulajdonképpen az időjárási viszonyokhoz készülök én is azzal, hogy minden évben tavasszal és ősszel, télire új garnitúra gumira váltok. Én igazából soha nem használok nagyon lefutott gumikat. Betartom azt, hogy egy gumi milyen évjáratú, mert azt már én nem tetetem fel. Most is hétfőn majd három autóval érkezem, a lányoméval, a sajátommal és a nejemével” - nyilatkozta Tegda László.

A gépjármű télre történő felkészítésekor a téli gumi felrakása mellett érdemes az autó motorterébe is benéznünk. A szélvédőmosó folyadék, valamint a hűtővíz esetleges cseréjét is szükséges elvégezni, hogy a téli fagyok ne tegyenek kárt az autónk motorjában és csöveiben. A hűtővizet egyszerűen ellenőriztethetjük autószervizekben, vagy akár benzinkutakon is. A biztonságos közlekedés érdekében a vezetői tapasztalaton és a rendszeres szervizelésen túl a megfelelő gumihasználattal is sokat tehetünk.