Komposzt formájában kerül vissza a zöldhulladék a város közterületeire
Város
2023. nov. 8.

Komposzt formájában kerül vissza a zöldhulladék a város közterületeire

Évente négy-ötezer tonna zöldhulladék érkezik a komposztáló telepre városunkban. Az eljárás a talaj minőségét és a növények ellenálló képességét egyaránt javítja.

A komposztáló telepre évente négy-ötezer tonna zöldhulladék érkezik. Itt jelenleg hat prizma található, melyek hőmérsékletét és nedvességtartalmát naponta kétszer ellenőrzik, az adatokat pedig kézzel és elektronikusan is rögzítik. Az ideális hőfok körülbelül hetven és nyolcvan celsius fok között van, ez az érték a szakemberek szerint időjárástól függően leggyakrabban az esti órákban mérhető. A nyár folyamán inkább a fűvágásból származó nyesedéket dolgozzák fel, az ősz beköszöntével viszont már a falevél jön be nagyobb mennyiségben.

„Itt az előkezelőbe kerülnek, szétválogatjuk, kiszedjük belőle a szemetet, az idegen dolgokat, a köveket, ami belekerül éppen véletlenül. Aztán a gallyakat aprítjuk, egy darálóval, ágaprítóval, majd prizmákat alakítunk ki vegyesen, falevél, még a nyári időszakból maradt fű és az apríték kerül a prizmákba. Halmozzuk ezeket, majd érési folyamat következik, aztán hat-nyolc hónap múlva lehet rostálni ezeket a prizmákat” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

A komposztálás során fokozottan figyelni kell a friss levegő biztosítására, mert ha a zöldhulladék erjedni kezd, a folyamat abbamarad, amit nem szabad hagyni. Az eljárás ugyanis nagyon fontos szerepet tölt be a természet körforgásában. Egyrészt javítja a talaj minőségét, másrészt nagyobb lesz a növények ellenálló képessége, illetve víz- és hőháztartása is. Otthon, a kertünkben is hasznát vehetjük a komposzt jótékony hatásainak, ezért ha van lehetőségünk, akár saját magunk is elvégezhetjük a műveletet.

„Ahogy lekaszáltam a füvet, amit kiszedtem a zöldségfélének a tetejét, ezeket mind oda raktam be, rá egy kis földet és két-három év múlva visszaterítettem. De kéthavonta meg kellett forgatni a komposztot, aztán kiszórtam a kertre” - nyilatkozta Putnoki Viktor.

A feldolgozásra és az utánpótlásra nagy igény van, hiszen rengeteg virág, fa és cserje díszíti városunkat, és ezek ágyásába ez a feldolgozott anyag visszakerül tápanyagként. Továbbá a komposzt visszaforgatása segíti az ökológiai egyensúly fenntartását is, mert jelentősen csökkenti a hulladék mennyiségét a szeméttelepeken.