Betekintés a LégÓzdba, lovaglás, katonai bemutató – Széles volt a kínálat az ÓTSZEGYII őszi táborában
Kultúra
2023. nov. 3.

Betekintés a LégÓzdba, lovaglás, katonai bemutató – Széles volt a kínálat az ÓTSZEGYII őszi táborában

Negyven diák tölthette hasznosan szabadidejét az ÓTSZEGYII őszi táborában a héten. A szervezők sok izgalmas programmal készültek a gyerekeknek.

Negyven diák tölthette hasznosan szabadidejét az ÓTSZEGYII őszi táborában. A szervezők most is arra törekedtek, hogy mindenki szép emlékekkel térjen majd haza. A fiatalok bebarangolhatták a LégÓzdot, fegyver bemutatón is részt vehettek, de kipróbálhatták a lovaglást is.

Szépen sorban sétálnak a gyerekek a Munkás úton a járdán. A fiatalok egyik csoportja a gyalogátkelőnél a ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark felé igyekszik, másik részük a LégÓzd bejáratát veszi célba. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény nyári táborait is nagy népszerűség övezte.

„Vettem már részt korábban táborban, voltam is itt egyszer, jó volt.” - mondta Kovács Anda Lőrinc

„Nagyon jó ez a tábor eddig. Egyébként már korábban is voltam itt nyári táborban. Nagyon jó volt mert, voltunk strandolni, megnéztük Szilvásváradon az őzeket és megetettük őket.” - nyilatkozott Elek Odett

„Négy osztálytársam van ebben a táborban, máskor is jártam már itt, a nyáron öt táborban voltam. Nagyon jól éreztem magam.” - mondta Tóth Brigitta

A nagy sikerre való tekintettel a Család -és Gyermekjóléti Központ munkatársai úgy döntöttek ősszel is készülnek izgalmas programokkal a gyerekeknek.

„Az a tapasztalat, hogy nagyon nagy kedvvel jönnek, nyilván reggel van egy kis fáradtság, de azért a nap további részében mindenki jól érzi magát a táborainkban szerencsére.” - mondta Németh Roland, a tábor szervezője

A fiatalokat Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus kalauzolta. A diákok érdeklődve sétáltak végig a tárlaton. Rengeteg információval gazdagodtak, megtudhatták milyen szerepe volt a légó pincéknek és hogy hogyan kellett ott viselkedniük a gyermekeknek és felnőtteknek. A múzeumpedagógus kitért a szabályokra is, elmondta, hogy feleslegesen nem volt szabad beszélgetni, hiszen akkor is fogy az oxigén, valamint a nyílt láng használata sem volt megengedett. A tanulók számára az egyik legmegdöbbentőbb információ az volt, hogy az emberek nem vihették magukkal oda háziállataikat sem, ha meghallották a szirénát.

A gázálarc és annak funkciója is lenyűgözte a diákokat, de szó esett arról is, hogy miért kellett kiváló állapotban tartani az úgynevezett önmentő szerszámkészletet. Ugyanis ha egy légi támadás során valamelyik bejárat vagy a vészkijárat beomlott, a külső mentő egységek munkáját a benti alegység beosztottai is segítették. Több korosztály is részt vett a bejáráson. A kisebbek néha el-el kalandoztak, a nagyobbak nyitottabbak voltak, sőt volt olyan gyermek is, aki hozzá tudott szólni az elhangzottakhoz.

A heti tervben szerepelt még a Magyar Honvédség fegyver és felszerelés bemutatója. A Táncos völgyi lovastanya megismerése, lovaglással kiegészítve, de könyvtár látogatás is, valamint a múzeum mindennapjaiba is betekintést nyerhettek a résztvevők. A diákok a madárvilágról is tájékozódhattak az ÓTSZEGYII munkatársától Liktor Nikolett-től, aki interaktív formában osztott meg velük számos hasznos információt.