Otthon a természetben – Hangony Völgye Ízei gasztronómiai fesztivál és Hangonyi Rekord Ultra futóverseny
Szabadidő
2023. okt. 25.

Otthon a természetben – Hangony Völgye Ízei gasztronómiai fesztivál és Hangonyi Rekord Ultra futóverseny

Otthon a természetben elnevezéssel rendezték meg az első Hangony Völgye Ízei gasztronómiai fesztivált az alsó-hangonyi focipályán, a település másik pontján futóversenyt szerveztek.

Vadászkürt hangja törte meg a délelőtti csendet az alsó-hangonyi focipályán hétvégén. Itt rendezték meg az első Hangony Völgye Ízei elnevezésű gasztronómiai fesztivált. Széles programkínálat várta az érdeklődőket, ahol kicsik és nagyok is megtalálták a számukra megfelelő elfoglaltságot. A sátrak alatt ínycsiklandó illat terjengett, hiszen az üstökben különböző ételek készültek a főzőversenyre. A kézműves vásáron mindenféle finomságot és kézzel készült termékeket is beszerezhettek a kilátogatók.

„Az én termékeim főként lekvárok, szörpök, vannak savanyúságok, befőttek, gyógynövényes szirupok, meg igazából bármi, ami a kertünkben megterem és fel lehet dolgozni. Ezeket mind mi termesztjük, és kézzel dolgozzuk fel hagyományos módszerekkel” - nyilatkozta Szurdok Renáta, őstermelő.

Az Egererdő Zrt. erdei kiállítással készült, különböző vadak preparátumait mutatták be. Őz, gím-, és dámszarvas trófeákat is megtekinthették a fesztiválozók. Ezeket a vadakat a helyi vadásztársaságok tagjai ejtették el. A gyerekeket pedig ugrálóvár, mobil játszóház is várta. A felhőtlen hangulatról a miskolci Lakodáré zenekar muzsikái gondoskodtak, akik sátorról sátorra járva húzták el mindenki nótáját. A program nagy népszerűségnek örvendett, a helyieken kívül a környező településekről is sokan érkeztek.

„Kovács Szilárd polgármester úr meghívására veszek részt a rendezvényen és azt gondolom, hogy nagyon jó hangulatú, és nagyon széleskörű rendezvényt hozott össze, hiszen itt az alsó-hangonyi focipályán nagyon sok ismerős, vadásztársaságok, kiállítók, árusok, főzőverseny, minden fajta program van, ahol mindenki megtalálja a neki megfelelő programot. Elég sokan ki is látogattak és jól érzik magukat” - emelte ki Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere.

A főzőverseny eredményhirdetésére a kora délutáni órákban került sor, majd a színpadon kulturális programok következtek, ahol hagyományőrző egyesületek műsorait élvezhették a kilátogatók. A település vezetősége már régóta szeretett volna egy saját fesztivált rendezni, így nagy örömükre szolgált, hogy egy párhuzamosan futó eseménnyel egyidejűleg sikerült megszervezni.

„A nyáron terveztünk egy nagyobb rendezvényt, ami sajnos nem jött össze, mert mindig volt valamilyen program a hétvégéken, és akkor most így ősszel. Azért raktuk egy napra, mert egy nagyon jó futóverseny van a másik focipályán, mert ugye Hangonynak két focipályája is van, így most kihasználjuk mind a kettőt” - mondta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

Ahogyan a verseny neve is jelezte, a Hangonyi Rekord Ultra az egyéni csúcsok megdöntésére született rendezvény. A tavaszi megmozdulást követően ősszel is sportemberek vették birtokba Felső-Hangony egy részét. Az eseményt a Bódis Tamás nevéhez köthető Hangonyi Bódis Run Sport Egyesület szervezte.

„Most körülbelül majdnem ötször annyian voltak, olyan hatvan egynéhány fő nevezett erre a versenyre. Ez körülbelül fele-fele arányban oszlott el az ultratáv futóknál és a terepfutóknál. Azt gondolom, hogy ez egy egész jó fejlődés, mert körülbelül egy fél év telt el, és már a verseny egy kicsit nagyobb hírt kapott, ezáltal jobban megismerték az emberek, és már többen jöttek kipróbálni ezt a pályát” - fogalmazott Bódis Tamás, a Hangonyi Bódis Run SE elnöke.

Négy versenyszámban, terepen két távon, vagyis 15 és 35 kilométeren is megmérettethették magukat a sportemberek. Míg az ultrafutás szerelmesei 12, vagy 6 órán át körözhettek a kijelölt pályán. Utóbbit a Magyar Atlétikai Szövetség országos bajnokságként jegyezte. Gyors és lassú sávval, frissítéssel, élő közvetítéssel készültek a szervezők. Az alkalomra olyan ultrafutó legendák is ellátogattak, mint például Bozó Pál, aki 83 évesen két héttel a hat napos megmérettetés után, most 12 óra alatt 70 kilométert teljesített. De Bogár János is itt rótta a köröket. A hat órás országos bajnokságot végül a Sashegyi Gepárdok versenyzője, Beda Szabolcs nyerte. Az esemény jótékony célt is szolgált, így néhány zsák kutyatáp és konzerv is összegyűlt az Ózdi Állategészségügyi Telep négylábú lakói számára.