Újabb jó tanulók részesültek pénzjutalomban
Oktatás
2023. okt. 20.

Újabb jó tanulók részesültek pénzjutalomban

134 tanuló kapott ösztöndíjat ma délelőtt Ózdon. Átlagtól függően több tízezer forintos havi juttatásban részesülnek az érintettek az önkormányzat jóvoltából.

Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum egyik tantermébe érkezett meg Janiczak Dávid polgármester ma délelőtt. Okleveleket tartott a kezében. Ezeket annak a nyolc diáknak hozta, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el, így bekerültek az ösztöndíjprogramba. Ózdon 2016 óta kapnak pénzjutalmat a fiatalok. Idén hárommal több diák érte el a szükséges átlagot, mint tavaly.

„Valószínűleg eltankolom. Most már van jogosítványom, autóval járunk, hideg is lesz, szóval inkább a tankolásba segít be az ösztöndíj” - nyilatkozta Gereben Bálint, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum tanulója.

A polgármester az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium épületébe is ellátogatott, ahol beállt pingpongozni a fiatalokhoz. A meccs után nekik is kiosztotta az okleveleket. Most 23 fiatal növelhette meg zsebpénzét. Itt is többen értek el jó eredményt, mint az előző esztendőben.

„Általános orvosira szeretnék menni. Általános iskolás korom óta már az szeretnék lenni, mindig is az volt a célom, hogy a Debreceni Egyetemet elvégezzem. Tanulmányilag jól állok, eddig szinte minden évben kitűnő lettem, csak általános iskolában csúsztam meg egyszer, de azon kívül mindig sikerült. Biológia és kémia fakultációra járok, ezért eléggé emelt szinten tanulom a biológiát és a kémiát, szóval nagy reményeket fűzök ehhez” - emelte ki Kasza Áron, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója.

A tanulók először tizedik osztályban kaphatnak tanulmányi támogatást. Ennek oka, hogy a középiskolában elért eredményeket veszik figyelembe az ösztöndíj megítélésekor. Ezeket azok az ózdi fiatalok kapják, akik ózdi középiskolában tanulnak.

„Hatalmas öröm számomra, hogy ekkora sikert ért el az ösztöndíj program, hiszen 2016-hoz képest 270%-kal többen kapják meg a városban a tanulmányt elősegítő ösztöndíjakat. Nagyon sokat nőtt a tanulóknak a száma. Én mindig azt mondtam, hogy szeretném ha olyan sokan lennének, hogy a költségvetést nehéz helyzetbe hoznák. Ehhez még mindig van hely, tehát bízom benne, hogy még tovább fog növekedni a számuk. Évről évre egyre többen vannak. Ez azt jelenti, hogy a 4.5-es átlagot elérik a tanulók. Én azt gondolom, hogy a jövőjüket alapozzák meg ezekben a napokban és ezekben az években, amikor erre az ösztöndíjra is jogosultak” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban tavaly kilencvenkét, idén pedig már százhárom tanuló kapta meg a jó tanulmányi eredményért járó jutalmat.

„Ez úgy motivál engem a tanulásban, hogy legalább felhúzom az átlagomat egy 4.5-es szintre, ezáltal ugye megkapom a várostól az ösztöndíjat. Nem szokott nagyon érdekelni, hogy milyenek a jegyeim, viszont ezáltal felhúzom annyira, hogy jó legyen, és így meg is lett a 4.5-es átlag” - fogalmazott Pataki Márk, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

Átlagtól függően akár több tízezer forintos havi juttatásban is részesülhetnek a tanulók. Úgy vélik, ez nagy segítség a jövőjükre nézve is.

„Sokaknak úgy gondolom, hogy nagyon meghatározza az alapokat, hogy honnan indul, milyen összeggel indulhat el akár egy továbbtanulásban. A szülők háttere is számít, hogy nekik mennyit kell még pluszban belefektetni. Én azt gondolom, hogy mindenképp egy előny számunkra, hogy ebben részesülhetünk. Van akit igenis nagyon motivál, van akinek egy küzdelem, hogy ténylegesen elérje és megkaphassa, van akinek könnyebben megy, ugyanakkor mindenkinek benne van a belefektetett munkája és úgy gondolom, hogy még ebben is kifizetődik számunkra ez az egész belefektetett idő, energia és tanulás” - mondta Molnár Noémi, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

Ózdon egyre több fiatal részesül tanulmányi ösztöndíjban. Tanáraik is büszkék rá, hogy folyamatosan növekvő tendenciát mutat a tanulni vágyó, jól teljesítő diákok száma.