Egri kirándulás – A Szemfényvesztés Kiállításra látogathattak el a bolykys diákok
Oktatás
2023. okt. 20.

Egri kirándulás – A Szemfényvesztés Kiállításra látogathattak el a bolykys diákok

Egerbe látogathattak a polgármester jóvoltából a bolykys diákok. A gyerekek a Szemfényvesztés Kiállítást tekintették meg, ami maradandó élményt nyújtott számukra.

Egymás után szálltak fel a gyerekek a buszra az iskola előtt. A rossz idő ellenére nagy örömmel készültek a kirándulásra. Az egyik buszt maga Janiczak Dávid vezette, ami szintén élmény volt a tanulók számára. Útközben vidáman beszélgettek, Egerbe érve pedig egy maguk által készített személyes ajándékkal kedveskedtek a polgármesternek. Mindenki rajzolt neki valamit, és egy közös levélben, amit valamennyien aláírtak köszönték meg a lehetőséget.

„Még amikor az első műsoron léptek fel, akkor annyira nem is csodálkoztam, de amikor rájöttem, hogy a többi idősek napi rendezvényen is fellépnek és megörvendeztetik az időseket a fellépésükkel, akkor úgy gondoltam, hogy mindenképpen meg kell köszönnöm nekik ezt. Ezért szerveztünk nekik egy utazást ide Egerbe a Szemfényvesztőbe, ahol azt gondolom, hogy olyan élményekben lesz részük, amiket máshol nem kaphatnak meg, és bizonyára jól fogják magukat érezni. Útközben jól érezték magukat, sokat nevettünk és beszélgettünk” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A gyerekek két turnusban nézték meg a kiállítást és már izgatottan várták, hogy bemehessenek. Nemcsak nekik, hanem tanáraiknak is nagy örömet szerzett a polgármester ezzel a programmal.

„Idősek napja alkalmából látogattunk el az öregotthonba és az Öregek Fiatalok Házába, és ott kaptuk polgármester úrtól ezt a megtisztelő ajándékot. Már maga az is az volt, amit az idősektől kaptunk, nyilván ennek még jobban örültünk. Nagy várakozással készültek a gyerekek erre a napra, úgyhogy boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk” - fogalmazott Kovácsné Czene Zsuzsanna, a Bolyky Tamás Általános Iskola pedagógusa.

Lásd, amit nem láthatsz – ez a jeligéje a kiállításnak. Indulás előtt mindenki kapott egy fehér botot a kezébe a tájékozódáshoz. A program lényege, hogy megismertessék a látogatókkal, milyen is lehet egy látássérült ember számára a mindennapi élet, hogyan igazodnak el a nagyvilágban. A pincerendszerben teljes sötétség van, ahol valós élethelyzeteket, például utcarészletet, berendezett szobát, sőt még egy erdőt is szimulálnak.

„Nagyon jó volt minden, hát nagyon sötét volt, kicsit féltünk is. Volt egy ilyen bot, amivel ki kellett tapogatni, sok akadályt kellett megcsinálni, lemenni a lépcsőn, a hídon felmenni. Nagyon élveztem, nagyon jó volt” - mondta Barta Kata Vica, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Volt, akinek a személyes élmények mellett az is fontos volt, hogy kézzel fogható emlékkel térhessen haza.

„Nagyon jó volt, érdekes, lehetett ott venni csokit és képeslapot is. Egy kicsit ijesztő is volt” - emelte ki Horváth Veronika, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Tanulságos, olykor kicsit félelmetes, de nagyon érdekes programon vehettek részt a diákok. A kikapcsolódás mellett pedig egy kis érzékenyítést is kaptak, melynek segítségével jobban megérthetik világtalan embertársaink életét.