Állnak a falak, helyén a tető és az új óvoda belsejében is jól halad a munka
Fejlesztés
2023. okt. 12.

Állnak a falak, helyén a tető és az új óvoda belsejében is jól halad a munka

Ütemterv szerint halad a Kazinczy út melletti új óvoda építése. Nagyjából 80%-os készültségen állnak a szakemberek. A projektben érintettek bejárást tartottak a területen.

A Kazinczy Ferenc út melletti beruházás, mely az Országos Óvodaépítési Programnak köszönhetően indult el, január végén érkezett látványos szakaszába, napról-napra változott az épület képe. Az akkor elkezdett falak mára már elkészültek, de még rengeteg feladat van hátra. Már kora reggel az udvart rendezték a szakemberek.

„Mindenféleképpen addig, ameddig az esős időszak, a fagy be nem jön, addig kell a területet kialakítani, rétegrend szerint tömörítve, feltöltve és a lényeg tulajdonképpen, hogy itt a játszóteret be tudjuk fejezni” - mondta Kisbenedek Olivér, építésvezető.

A terület, az intézmény és a kivitelező cég képviselői bejárást tartottak. Először kint néztek szét. A szakemberek mindeközben meg sem álltak. A feladatokkal ütemterv szerint haladnak. Október végére a parkolókat is befejezik. A Vajda János út mentén gyeprácskövet tesznek le, hogy elnyelje a vizet. A Kazinczy útnál viszont a csapadék elvezetése miatt aszfaltréteg lesz az autók alatt. Fentre fákat is ültettek.

„Hatalmas eredmény ez az óvoda építés, hiszen több évtizede először épül ilyen típusú, új intézmény a városunkban. Mindamellett, hogy a katolikus egyház pénzt, időt és energiát szánt arra, hogy ez az épület megépülhessen, fontosnak tartották a közterületek fejlesztését is. Járdát újítottak fel és folyamatban van a parkolóhelyek kialakítása. Összesen huszonöt parkolóhely segíti majd a dolgozók, az óvodába érkező szülők és a környék mindennapjait” - emelte ki dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Az áram és a gáz bevezetése folyamatban van, a víz és szennyvízvezetékkel már elkészültek. A nyílászárók a helyükön vannak és a konyhatechnika is megérkezett. Ezek beszerelése is hamarosan elkezdődik. Az épület vegyes fűtéssel fog üzemelni. A mennyezetre tűzgátló, dupla soros gipszkartont helyeznek. A munkálatok nagyjából 80%-os készültségen állnak.

„Látszik, hogy már most nagyon szépen alakul az építkezés. Már az udvar rész is alakul, bent pedig látunk mindent, hogy mi hol fog elhelyezkedni. Nagyon várjuk már, hogy átköltözzünk. Azt gondolom, hogy nagyon jól fogjuk magunkat itt érezni, mind a gyerekek, mind a felnőttek” - fogalmazott Gérecz Gabriella, a II. János Pál Néri Szent Fülöp Katolikus Óvoda óvodavezetője.

A következő lépés a hideg burkolás és a klimatizálás. A tervek szerint jövő év elejére elkészül az épület, amely száz gyermek és nevelőik befogadására lesz alkalmas.