Átvágták a nemzeti színű szalagot – Ünnepélyesen is megnyitották az ózdi Plazmatikumot
Fejlesztés
2023. okt. 11.

Átvágták a nemzeti színű szalagot – Ünnepélyesen is megnyitották az ózdi Plazmatikumot

Hivatalosan is megnyitották az ózdi Plazmatikumot. Az Ózdi Úszó Klub egy háromszázezer forint értékű támogatást vehetett át Parázsó Gábortól, az ózdi Plazmatikum vezetőjétől.

Áprilisban még lázas készülödés volt az egykori Foglalkoztatási Osztály épületében, a fotelek pedig lefóliázva álltak a helyiségekben. Parázsó Gábor az ózdi Plazmatikum vezetője a hivatalos megnyitón elismerő szavakkal emelte ki a centrum létrehozásának fontosságát.

„Jót tenni úgy gondolom, hogy a mi küldetésünk. Első körben mindenképpen azt emelném ki, hogy meg tudjuk adni az élet lehetőségét azon betegeknek, akik plazmából készült gyógyszereket, gyógyszerkészítményeket használnak” - mondta Parázsó Gábor, a Plazmatikum Ózd centrumvezetője.

A vérplazma nem állítható elő szintetikus úton, és számos betegség gyógyítására szolgáló gyógyszert készítenek belőle. Az ilyen alkotóelemekből álló orvosságokat használnak többek között immunhiányos betegségek, véralvadási zavarok és égési sérülések esetén is. Rengeteg ember szorul ezekre a készítményekre, erre Janiczak Dávid, városunk polgármestere is kitért az eseményen.

„Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Plazmatikum Ózdon. Egy nagyon fontos intézményről van szó, amely plazmaadásra ösztönzi az embereket. Ezzel jótékony cselekedetet hajtanak végre, hiszen több ezren vannak csak Magyarországon, akik vérplazmából készült gyógyszerek szedésére szorulnak. És mindemellett ők jövedelem kiegészítést is kapnak, így mindenki jól jár a plazmaadással. Én azért arra kérek mindenkit, hogy legyen elővigyázatos, és tartsa be azokat a szabályokat, melyeket a Plazmatikumban elmondanak nekik, például a táplálkozással kapcsolatban” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepélyes megnyitót követően az Ózdi Úszó Klub egy nagylelkű, háromszázezer forint értékű támogatást vehetett át Parázsó Gábortól, az ózdi Plazmatikum vezetőjétől. Az ózdi sportegyesületnek nagy segítség ez az adomány, amit nemes célokra fognak felhasználni.

„Mindenképpen azt a vonalat követjük, amit már elkezdtünk két évvel ezelőtt, hogy óvodás gyerekeket ingyen tanítunk úszni. Gondolom az is szerepet játszott, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket bevonva olyan eszközöket biztosítunk számukra is, amit nem biztos, hogy meg tudnak vásárolni. Ezért gondolom, hogy ránk esett a választás, és nyilván ezeket a sportszereket meg is fogjuk rendelni, illetve egy részét már beszereztük” - emelte ki Schifter Tamás, az Ózdi Úszó Klub elnöke.

A nemzeti színű szalagot Janiczak Dávid és Parázsó Gábor vágta át közösen, ezzel is megerősítve a város és a plazmacentrum közötti együttműködést. Ezt követően egy kedves produkciót tekinthettek meg a vendégek az Ózdi Városi Óvodák Katona József Úti Tagóvodájának apróságai előadásában.

Nyertest is sorsoltak a rendezvényen, aki egy három éjszakás üdüléssel gazdagodott, majd a meghívottaknak ajándékkal is kedveskedtek a plazmatikum vezetői. A jelenlévőket körbe is vezették a centrumban, ahol az intézmény orvosai részletesen bemutatták a plazmaadás folyamatát. Nagy Nikoletta már nem először feküdt be a kényelmes fotelbe, jó tapasztalatai vannak.

„Igazából nekem semmi hátulütője nem volt. Megfogadtam a tanácsokat, amiket a doktornő is mondott. Ugye fontos a táplálkozás, nagyon fontos a folyadékbevitel már előző nap is. Nekem soha nem volt még olyan gondom, hogy utána rosszul vagyok, vagy megszédülök. Nekem ez a mai a kilencedik plazmaadásom, havonta kétszer háromszor beiktatom, amikor ráérek” - nyilatkozta Nagy Nikoletta.

A megnyitó ünnepség állófogadással zárult, ahol a finom pezsgő mellett tortával és szendviccsel is megvendégelték a résztvevőket. Korszerűen felszerelt rendelő és barátságos környezet vár mindenkit, aki úgy dönt, hogy plazmaadással segít embertársain.