Közösen emlékeztek a vértanúkra
Város
2023. okt. 6.

Közösen emlékeztek a vértanúkra

Az aradi vértanúkra emlékeztek városunkban. 174 évvel ezelőtt ezen a napon végezték ki a császár pribékjei az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 honvéd főtisztjét.

1849. október 6-a a magyar történelem leggyászosabb napja. 174 évvel ezelőtt végezték ki Aradon a forradalom és szabadságharc 13 honvéd főtisztjét. A megemlékezők Szennán gyűltek össze. 2018-ban adták át az Aradi vértanúk terét az egykori képviselő Tartó Lajos kezdeményezésére. Ma délután is ez a hely adott otthont a tiszteletadásnak. A Himnusz közös éneklése után a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója, Juhász Hanna Barbara szavalta el Aranyosi Ervin: Az aradi vértanúk emlékére című versét.

Ezt követően Zsuponyó Anett, Ózd város alpolgármestere emlékezett vissza a vértanúkra. Úgy fogalmazott, hogy nekik sikerült a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelni.

„Példájuk értékes örökség, amelyet ismerni és ápolni kell. Csak akkor tudjuk, milyen nagy dolgot vittek véghez, ha ismerjük a történetüket. El kell képzelnünk az aradi várbörtönben a mécses gyönge fénye mellett a halálra gondoló embereket, hogy tudjuk, valójában mit is adtak oda. Életüket adták a magyar hazáért, és csak akkor lehetünk méltóak az örökségükhöz, ha ápoljuk az emléküket” - mondta Zsuponyó Anett, alpolgármester.

Az alpolgármester gondolatai után Sikur Ádám szavalta el Pósa Lajos: Október 6-án című versét. Ezt követően a hősökért Mischinger Ferenc római katolikus plébános, érseki tanácsos imádkozott és az Úr kegyelméért könyörgött.

„Örvendezünk és példájukon felbuzdulunk, hogy hazájukért áldozatot hozni ők nem restelltek. Sőt életüket is bátran feláldozták. Tudjuk, hogy papjaikkal és imádságos lelkülettel készültek a halálra, ami talán fájdalmukat népükért és családjukért nem csökkentette, de ami erőt és reményt adott nekik az e világi igazságtalanság és a testi halál kínjainak elviselésére” - fogalmazott Mischinger Ferenc, római katolikus plébános, érseki tanácsos.

A tiszteletadás koszorúzással folytatódott a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. Elsőként Ózd Város Önkormányzata, majd a Fidesz-KDNP, a Fidelitas, a Magyar Szocialista Párt, az Alapítvány Szenna Fejlesztéséért, a Szennai Nyugdíjas Klub és az 56-os szövetség képviselői helyezték el a kegyelet virágait Damjanich János mellszobránál a tizenhármak fala előtt. Az aradi vértanúk napja a Szózat és a Székely Himnusz közös éneklésével zárult.