Megvalósult a távhő-szektor energetikai korszerűsítése Ózdon
Fejlesztés
2023. okt. 4.

Megvalósult a távhő-szektor energetikai korszerűsítése Ózdon

Ünnepélyesen is lezárult az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházása. Ma délelőtt a szolgáltató Zrínyi úti épületében találkoztak a szakemberek.

Múlt héten az Ózdi Távhő Kft. épületében már egy asztalhoz ültek a projektért felelős illetékesek, hogy értékeljék az eltelt időszakot. A találkozó apropója egy záró műszaki átadás – átvétel volt. A projekt megvalósulását egy műszaki ellenőr is felügyelte. Az elkészült berendezések üzemelésre alkalmasnak bizonyultak, ehhez kapcsolódóan már több dokumentumot is aláírtak.

Ma délelőtt újra összegyűltek, azok a szakemberek, akik 2022 áprilisa óta és azt megelőzően is sokat fáradoztak azon, hogy a tervek valósággá váljanak. Faragó Lajos a kivitelezést végző építőipari kft. ügyvezetője elmondta az ütemtervnek megfelelően haladtak a megvalósítással, ami köszönhető alvállalkozóiknak is. Cégük már 15 éve foglalkozik távhővezetékek építésével. Eddig Miskolcon és Tiszaújvárosban tevékenykedtek és örültek neki, hogy most Ózdon is lehetőség nyílt számukra.

„Ez a beruházás megfelelő minőségű és megfelelő határidejű munkavégzéssel párosult. Időre meg tudtuk csinálni a munkát. Itt köszönet illeti az alvállalkozó kollégákat, akik részt vettek ebben. A kazánházi, vagy a hőközpont szerelési munkáknál, az automatizálási munkáknál. Nekünk sincs mindenre komplett szakember gárdánk. Azt hiszem, hogy úgy is épül fel a mai ipar, hogy a kapacitásokat össze kell tudni fogni és azokból kihozni a megfelelő eredményt” - modta Faragó Lajos, a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Halász Sándor köszöntőjében felidézte az Ózdi Távhő Kft. régmúltját a jelenlévőknek. Sorra vette a legjelentősebb pillanatokat a vállalat életében. Többek között az 1996-ban átvett Fűtőerőművet említette. Akkoriban két gázmotorjuk még újdonságnak számított az egész országban. Azóta sok idő eltelt, sok minden történt, de ők mindig a gazdaságosságra törekedtek. Hangsúlyozta, hogy ezzel a beruházással az Ózdi Távhő Kft. szintet lépett.

„Megvalósult egy olyan álmunk, hogy a vezeték földbe került a Piac út térségében. A város szégyene volt ez a vezeték. Egész más lett a táj. Szintet léptünk a Fűtőerőműben. Másik álmunk volt, hogy egy változó tömegáramú rendszer kialakuljon. Ez azt jelent, hogy minden keringető szivattyú kapott frekvenciaváltós szabályzást és így a tömegárammal is tudjuk szabályozni a város hőellátását. Áramot takarítunk meg” - emelte ki Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében kiépítették a kazánházban a változó tömegáramú keringetést, két darab két megawattos gőzkazánt melegvizes kazánná alakítottak, valamint két darab kisteljesítményű gyorsgőzfejlesztőt, és egy előmelegítő hőcserélőt is beépítettek. A gerincvezetékeket is korszerűsítették. Hét szolgáltatói hőközpontot szétválasztottak ezáltal huszonhárom újat alakítottak ki. A városban még rengeteg olyan vezeték van, amely vasbeton csatornában régi szigeteléssel működik. Ezek negyven éven felüliek. Az Ózdi Távhő Kft. vezetőségének célja a hatékonyság növelése, ezért továbbra is figyelik a pályázati lehetőségeket, hiszen ezeket is mielőbb ki szeretnék cserélni.