Nemzetiségi kulturális napot tartottak az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában
Kultúra
2023. okt. 2.

Nemzetiségi kulturális napot tartottak az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában

Negyedik alkalommal rendezték meg a nemzetiségi kulturális napot Berki Lajos vezetésével. Ebben az évben is az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában várták a gyerekeket és szüleiket.

Az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület nyertes pályázatainak köszönhetően zenei képzéseket, fellépési lehetőségeket biztosít a tehetséges roma fiataloknak már több éve. A 2000-es évektől szakemberek bevonásával folyamatosan szerveznek határon túli zenei fesztiválokat, helyi és kistérségi fellépéseket. Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában az elmúlt hét végén tartották meg a nemzetiségi kulturális napot.

„Ezt azért is hoztam ide a peremkerületbe, hogy a tanulók, akik gitár szakon és szintetizátor szakon tanulnak a Kék Sirály Zenei Egyesület pályázati programjából, azok a gyerekek is fel tudjanak lépni. Ezzel a rendezvénnyel zárjuk az évet, ami azt szolgálja, hogy a gyerekeket egy kicsit a zenére neveljük, a szeretetre és a roma hagyományokra. A roma gyerekek a sportra és a zenére nagyon fogékonyak, és ezért is rendeztük meg ezt a programot itt, ebben az iskolában” - mondta Berki Lajos, a Kék Sirály Zenei Egyesület vezetője.

Az intézmény ad lehetőséget arra, hogy a roma gyerekeknek zenei oktatást biztosítsanak a Kék Sirály Zenei Egyesület tagjai. Gitár és szintetizátor hangszereken tanulnak a tehetséges gyerekek.

„Lajos bácsihoz jártam eddig gitározni, most is fel fogunk lépni, már nagyon várom. Szeptemberben is jelentkeztem hozzá, hogy még jobban tudjak gitározni” - nyilatkozta Kiss Alfréd.

Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola a Kazincbarcikai Tankerületi Központ intézményeként adott helyet a szabadtéri programnak.

„Intézményünk több évre visszamenőleg együttműködési kapcsolatban áll a Kék Sirály Zenei Egyesülettel. Ezért szoktunk színteret adni mindenféle olyan megkeresésnek, ami kiegészíti az iskolánkban folyó nemzetiségi, etnikai kisebbségi oktatásunkat is. A most kint zajló kulturális rendezvény, részben egy projektzárásként kerül megvalósításra. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és ennek keretében többféle program folyt az iskolánkban. Volt zenei oktatás, gitár és szintetizátor szakon és több olyan rendezvény volt, ahol kulturális, zenei vagy képzőművészeti foglalkozások zajlottak, vagy vetélkedők” - emelte ki Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

A délután folyamán hét zenei egyesület lépett a közönség elé. A hagyományőrző cigány tánccsoport, a Kukorica Együttes és a tornaljai cigány folklór együttes is megmutatta tehetségét, de elmaradhatatlan volt a Kék Sirály Zenei Egyesület fellépése is.