Pénteken ismét Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat az ÓMÉK-Olvasóban
Kultúra
2023. okt. 2.

Pénteken ismét Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat az ÓMÉK-Olvasóban

Sváb-estre várták az érdeklődőket pénteken az ÓMÉK-Olvasóban. A rendezvény az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében valósult meg, melyre sokan eljöttek.

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezték a Sváb-estet az Olvasóban. Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat évről évre azon fáradozik, hogy színvonalas műsorral készüljenek erre a jeles alkalomra.

„Ebben a megyében, vármegyében hét nemzetiség él együtt sok-sok évszázada. Együtt vagyunk erősek, és együtt tudjuk kiegészíteni tudásban, tapasztalatban és azzal a fajta sajátos kulturális gyökerekkel, amellyel a különféle nemzetek élnek és rendelkeznek. Együtt tudjuk kiegészíteni egymást azzá, amit úgy hívunk, hogy magyarság” - hangsúlyozta beszédében Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, hogy mennyire fontosak a különböző nemzetiségek hazánkban. A pénteken megtartott Sváb-esten Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke köszöntőjében többek között az összefogás jelentőségére is kitért.

„Magyarországon nincs olyan vármegye, ahol ne laknának német ajkúak, svábok. Volt, aki a történelem vihara során beolvadt a magyarságba, de nagyon sok helyen, nagyon sok teleülésen a mai napig őrzik a hagyományokat, őrzik a nyelvüket, őrzik a kultúrájukat. Mindehhez, hogy ez megmaradjon, szükséges egyvalaki, aki fölvállalja, és összegyűjti és erőt ad annak a pár embernek, aki ebben a csoportban részt vesz” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A köszöntők után a magyar és a német nemzeti himnusz dallamai csendültek fel, melyet közösen énekeltek el a jelenlévők. Ezt követően az Ózdi Városi Vegyeskar lépett a színpadra. Scheigl József pánsípjátéka következett, majd a Budakalászról érkezett Lustige Schwaben kórus zenei előadását hallgathatták meg a vendégek. A kórus 1999-ben alakult, és immár két alkalommal, 2005-ben és 2016-ban is arany minősítést kapott a kórusok versenyén. Szívügyüknek tekintik a sváb és német énekek megőrzését az utókor számára.

Az énekszót mozgalmasabb produkció követte, az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület tagjai sváb és rábaközi táncokat roptak. Az est zárásaként a szintén budakalászi Alpenrose Táncegyüttes vette birtokba a színpadot, akik gyönyörűen kivitelezett sváb táncokat mutattak be, melyeket időről időre igyekeznek megújítani.

„Újra elkezdtünk ezekből a régi sváb lépésekből építkezni, plusz még én hozzátettem ízelítőnek egy kis tiroli és bajor lépéseket, és így alakult ki, hogy az Alpenrose Táncegyüttes elindult egy olyan irányba, hogy ezeket a táncokat egy kicsit frissebbé tettük. Kicsit látványosabb, kicsit hangulatosabb. Ami nekünk nagyon fontos, hogy megpróbáltuk ezzel azt elérni, hogy a fiatalság is egy kicsit bekapcsolódjon” - emelte ki Reich Tamás, az Alpenrose Táncegyüttes vezetője, koreográfusa.

Az est jó hangulatban telt, a nézők hangos tapssal jutalmazták a fellépőket. Volt, hogy a táncba is bekapcsolódtak a székek sorai között, s együtt énekelték a német nyelvű dalokat. Az előadás után a szervezők egy ízletes vacsorával is kedveskedtek a fellépőknek, így mindenki jó kedvvel és elégedetten távozott a rendezvényről.