Hulladékgazdálkodásról tartottak előadást az Újváros Téri Általános Iskolában
Oktatás
2023. szept. 26.

Hulladékgazdálkodásról tartottak előadást az Újváros Téri Általános Iskolában

Hulladékgazdálkodás a gyakorlatban címmel tartottak előadást az Újváros Téri Általános Iskolában. Sok hasznos információt tudhattak meg a diákok a szelektív hulladékgyűjtésről.

Megtelt az Újváros Téri Általános Iskola kis tornaterme felső tagozatos diákokkal. 256 gyermek volt részese az előadásnak, ahol hasznos információkat tudhattak meg a szelektív hulladékgyűjtésről és az újrahasznosításról. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kérte fel a pedagógusokat, hogy vállalják a témával kapcsolatos ismeretek bővítését a gyerekek számára. Ehhez segítségképpen kaptak egy összefoglaló kiadványt a tanárok, hogy minél átfogóbban állíthassák össze a prezentációt.

„Hulladékgazdálkodás a gyakorlatban címmel hallhatnak a gyerekek egy előadást. Azt szeretnénk, hogy ebben a témában az ismereteik bővüljenek, mert úgy gondolom, hogy mindenféleképpen, minden szinten szemléletváltásra van szükség, és ezt a gyerekeknél kell, hogy elkezdjük. Pedagógusként, és főleg kémiatanárként úgy gondolom, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre, újrahasznosításra felhívjuk a gyerekek figyelmét” - mondta Kallóné Endrész Gabriella, az Újváros Téri Általános Iskola pedagógusa.

A szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódóan megtudhatták a gyerekek, hogy melyik kukába milyen szemét gyűjthető. Emellett szó esett a hulladékudvarokban leadható felesleges holmikról is. A témának kiemelt szerepe van Földünk megóvásában, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a környezettudatosságra nevelést. A gyerekek aktívan bekapcsolódtak az előadásba, a kérdésekre lelkesen válaszoltak.

„Sok új információt kaptunk a tanároktól, és szerintem hasznosak is voltak az információk. Természetesen voltak már olyanok, amiket tudtunk, hallottunk róla, de így jó volt letisztázni az egészet” - nyilatkozta Simon Imola, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

„Szerintem nagyon hasznos volt, és ezzel is tudjuk védeni a környezetet, hogy újrahasznosítunk dolgokat” - fogalmazott Hüvelyes-Solymosi Ajsa, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

A diákok érdeklődve hallgatták végig az előadást, amire szükségük is volt, hiszen a végén egy teszt segítségével mutathatták meg, mit tanultak a hallottakból. A gyerekek jövő héten pedig ellátogatnak az egyik közeli hulladékudvarba is, ahol láthatják majd, hogyan működik a gyakorlatban a hulladékgazdálkodás.