Rotyogott a szilvalekvár az üstben
Egyház
2023. szept. 19.

Rotyogott a szilvalekvár az üstben

Nyolcvan kiló gyümölcsből főztek szilvalekvárt az Ózdi Görögkatolikus Parókia tagjai. A közösségkovácsoló alkalmat már negyedik éve szervezik meg.

Harangszó csendült fel az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Nemcsak ez, hanem friss lekvárillat is szállt a széllel. A közösség ugyanis évről évre szilvalekvárfőzést szervez, ahol kicsik és nagyok egyaránt besegítenek. A generációk együtt dolgoznak azon, hogy minél finomabb gyümölcsíz kerülhessen az üvegekbe. Ez már a negyedik esztendő, hogy elkészítik a finomságot.

„Igazából a legfontosabb talán nem is a lekvár benne, hanem hogy együtt vagyunk, közösen főzzük meg. Az első alkalommal onnan jött az ötlet, hogy ilyet már régen csináltunk hagyományos módon, és nagyon sok mindenkinek a gyerekkorát idézte vissza. Hatalmas élmény volt közösen végigcsinálni a napot. Nem kis munka, mert idén is nyolcvan kiló szilvából főzzük a lekvárt, és természetesen egyházközségi eseményeken ezeket felhasználjuk” - Bodnárné Kántor Erzsébet.

Kora délután közös játékkal és beszélgetéssel ütötték el az időt. A tűz mellett is mindig volt valaki, hogy folyamatosan kavarja a lekvárt. Idén két üstöt tettek egymásba, közé pedig vizet öntöttek, ezzel is meggátolva, hogy leégjen az alja. A gyülekezet tagjai úgy vélik, az együttes munka még inkább összekovácsolta őket.

„Először Dani atyának az ötlete volt. Ennek óriási közösségformáló hatása van. Nagyon örültünk neki, mert mindig összejövünk. Most is láthattátok, mennyien voltunk, most mentek el. Reggel még többen voltunk, amikor pucolni, összevágni, magvalni kellett a szilvát, úgyhogy nagyon jó visszhangja van. Nagyon jó” - nyilatkozta Bodnár János.

Az elkészült üvegekből szokás szerint a vasárnapi liturgia után vihettek is haza a közösség tagjai.