Frakcióülés, megbeszélés a helyi képviselőkkel és standolás – a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői látogattak Ózdra
Politika
2023. szept. 14.

Frakcióülés, megbeszélés a helyi képviselőkkel és standolás – a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői látogattak Ózdra

Ózdon tartott frakcióülést a Magyar Szocialista Párt. Később a Szolgáltató Ház előtt standoltak. Ismertették programjukat a helyiekkel és a véleményüket is kikérték.

Egymás után érkeztek meg a Magyar Szocialista Párt tagjai az ÓMÉK-Olvasóba. A szervezet helyi képviselői fogadták és vezették be őket az épületbe. A vendégek között Hiller István, választmányi elnök is ott volt, aki már a lépcsőnél megjegyezte, tisztán emlékszik milyen volt ide először belépni, a felújítás előtt. 2006 és 2010 között oktatási és kulturális miniszterként látogatott Ózdra, hogy megnézze a nagyjából 10 éve üresen álló, romos épületet. Elmondta, olyan állapotok uralkodtak, hogy másnap tisztítóba kellett vinni az öltönyét.

„Egészen pontosan emlékszem erre a táblára, ami itt van a hátam mögött. Arra a táblára, ami megörökíti ennek az épületnek a nagyságát és a magyar munkáskultúra fellegvárának emlékét. Azt gondoltam, hogy ha az ember megkapja a sorstól azt a lehetőséget, hogy a kultúráért tegyen, akkor ezt nemcsak a fővárosban, az Operában, a csili-vili kultúrában kell tenni, hanem ott is, ahol ilyen hagyománya van” - mondta Hiller István, az MSZP választmányi elnöke.

Miután mindenki megérkezett, a Mizerák István teremben foglaltak helyet. Itt kezdődött ugyanis az a frakcióülés, amelyen a Parlament őszi ülésszakára készültek fel. Kiss Sándor, az MSZP helyi szervezetének elnöke köszöntötte párttársait, majd dr. Tóth Bertalan frakcióvezető vette át a szót. Elmondta, hogy olyan városba szerettek volna elmenni, ahol erős MSZP szervezet van, és ahol utána tudnak járni, hogyan élik meg az emberek az országban tapasztalható megélhetési válságot. A tárgyalás alatt dr. Tóth István is megérkezett az épületbe, aki nosztalgikusan nézegette az Olvasóról készült, régi fényképeket. A frakcióülés után együttes ülés következett a helyi képviselőkkel. A hivatalos rész előtt dr. Tóth Istvánt, volt országgyűlési képviselőt köszöntötték. Dr. Tóth Bertalan oklevelet és ajándékot adott át részére, meghálálva ezzel sok éves, áldozatos munkáját, majd a város nevében Kiss Sándor is köszönetet mondott neki. Egy fényképalbumot kapott, amely nagyon meghatotta. Az Olvasó felújításáért és az uszoda megépítéséért is nagyon sokat tett. Párttársai fel is elevenítették a pillanatot, amikor öltönyben ugrott a medencébe és pillangóúszással avatta fel azt.

„Remélem, nem fog elcsuklani a hangom, de tényleg nagyon jóleső dolog volt és nem számítottam rá. Szóltak Sanyiék, hogy lesz ez a rendezvény. Én első sorban Hiller István miatt jöttem, hogy neki személyesen megköszönjem a segítséget” - nyilatkozta dr. Tóth István, volt országgyűlési képviselő.

A helyi képviselők ajándékkal is kedveskedtek a vendégeknek. Egy kis üveg ózdi chilit adtak emlékbe, remélve, hogy sokáig eszükbe jut majd a város. Majd elkezdődött a megbeszélés, amelyen helyi vállalkozók is részt vettek. A fő téma a munkahelyteremtés volt. Elmondták, hogy országszerte a munkaerőhiány a legnagyobb gond, Ózdon viszont ez fordítva van. A problémák feltérképezése miatt később a Szolgáltató Ház előtt standoltak.

„Egy hónappal ezelőtt Tóth Bertalannal, az MSZP frakcióvezetőjével egyeztettem, hogy szervezzünk Ózdon egy országos frakcióülést. A szlogenünk az, hogy ”Több figyelmet Ózdnak”, hiszen nem kap elég figyelmet. Azt látjuk, hogy Debrecenben, Kecskeméten folyamatosan épülnek az üzemek, addig Ózdra nem jön munkahely. A városnak égetően fontos, hogy előbb utóbb több ezer fős munkahely legyen, hiszen a rendszerváltás körüli, negyvenkilencezer fős városból harmincegyezer főnél tartunk” - emelte ki Kiss Sándor, az MSZP ózdi szervezetének elnöke.

A párt a jóléti Magyarországot szeretné megteremteni, amelyről a lakosságot is tájékoztatták, valamint kikérték a véleményüket is egy-egy témával kapcsolatban.

„Nagyon fontos lenne, hogy képzési programok induljanak, munkahelyteremtő programok induljanak, hogy végre Ózdra is megérkezzenek a befektetők, beruházók. Szeretnénk azt elérni, hogy a bérek növekedjenek, a minimálbér jelentősen emelkedjen, hiszen ilyen infláció mellett ez nagyon fontos. Szeretnénk az alacsony nyugdíjakat felzárkóztatni, ezért fogunk olyan javaslatokat tenni, amelyek ezt szolgálják, hogy a biztos és biztonságos megélhetés járjon mindenkinek, és nyilván járjon az ózdiaknak is” - hangsúlyozta dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Elmondta, azt szeretnék, ha Ózd hangja megjelenne a Parlamenteben. Rengeteg panaszt hallottak, amelyre megpróbálnak megoldást találni és lépéseket tenni a változás érdekében.