Sokan vadásztak különlegességekre a régiség és kézműves vásáron
Város
2023. szept. 12.

Sokan vadásztak különlegességekre a régiség és kézműves vásáron

Ismét ritkaságokra bukkanhattak a Városház téren az érdeklődők. Vasárnap már ötödik alakalommal rendezték meg Ózd központjában a régiség és kézműves vásárt.

Ami egyeseknek csupán haszontalan kacatnak tűnik, mások számára felbecsülhetetlen érték lehet. Tizenöt, húsz árus települt ki a Városház térre vasárnap délelőtt, és persze hozták magukkal kincseiket is. Régi könyvekre, hanglemezekre, videó kazettákra, de akár egy gitárra is bukkanhattunk. Bódi Krisztián idén már ötödik alkalommal invitálta erre a programra a régi tárgyak kedvelőit, akiknek idén nyáron sem kellett nélkülözniük ezeket az eseményeket. A szervező azt mondja igenis számítanak az emberi dolgok, a beszélgetések, a kapcsolattartás és fontos, hogy legyen történés a városban.

„Környékbeli kereskedők árulnak itt. A vevők részéről pedig mindig van mozgolódás. Hullámokban jönnek. Hol többen vannak, hol kevesebben, de van azért mozgolódás. Tehát szerintem megéri mindkét félnek, hogy vagyunk” - mondta Bódi Krisztián, szervező.

A régiségek mellett kézműves termékek is fellelhetőek voltak. A horgolt játékok között, például maga Süsü, a sárkány is megelevenedett. Virágos motívumokkal ellátott medálok, fülbevalók sorakoztak az egyik asztalon. Malina Aletta tíz éve foglalkozik ékszerekkel, véleménye szerint ezek készítésével lehet legjobban átadni a hagyományokat.

„Nehéz ebben a városban, de szerintem megéri. Jó ez a régiségvásár. Beszélgetünk, és egy-egy medált, egy-egy ékszert rá lehet beszélni a kedves vevőkre. Járok máshová is, főleg a Felvidéken. Meg az ország különböző pontjaira” - nyilatkozta Malina Aletta Rita.

Az emberek szívesen sétálgattak a régiségvásár sorai között, de más-más indíttatásból. Egyesek konkrét céllal látogattak ki, mások csupán kellemes időtöltésként nézelődtek a bazárban.

„Én nagyon örülök, hogy Ózdon is van régiségvásár, mert mindig találok olyan tárgyat, ami kedves számomra, visszagondolva a szülőkre, gyerekkorra, nagyszülőkre. Igaz, hogy a legtöbbet elajándékozom az unokáknak, de mindig örömmel fogadják. Kávéfőzőtől kezdve, minden van. Most ilyen bohócot vettem az unokámnak. Úgyhogy én nagyon szeretek ide járni, és remélem, hogy ez a vásár továbbra is lesz. Én is ki fogok majd jönni, mert nekem is vannak olyan dolgaim, amiket már már meguntam, vagy esetleg más tudja hasznosítani” - emelte ki Asztalosné Herpai Mária.

Legközelebb október nyolcadikán várják a Városház térre az érdeklődőket, de novemberben is lesz régiség és kézműves vásár. A szervező tervei között szerepel a december is, bár az egyelőre még kérdéses.