Kápolnát szenteltek a Táblai temető mellett
Város
2023. szept. 9.

Kápolnát szenteltek a Táblai temető mellett

Kápolnát szenteltek a Táblai temető mellett, mely Kiss Jánosné, született Posta Mária Magdolna harminc évvel ezelőtti látomásának kiteljesedése.

Családtagok, rokonok, ismerősök gyülekeztek a Táblai temető parkolójában, ahol kápolna szentelésre várták a vendégeket. Kiss Jánosné már több mint három évtizede erre a pillanatra vágyott, hiszen akkor jelent meg előtte Szűz Mária, ifjúi szépségében. A jelenség akkor olyan erős volt, hogy megfogadta, egyszer kápolnát építtet, mely álma mára teljesült be. A meghitt ünnepre Janiczak Dávid, városunk polgármestere is ellátogatott.

„Harminc éve annak a csodának, hogy Posta Mária Magdolna előtt megjelent Szűz Mária, és azóta is azon dolgozik, hogy egy kápolnát tudjon állítani ennek a jelenésnek az emlékére és azért, hogy az ózdiak megállhassanak itt egy pillanatra, és Mária előtt kegyeletüket leróhassák. Ennek most jött el az ideje, most tudták a hozzávalókat összeszedni, és az önkormányzat is most tudott helyet biztosítani nekik. Így a Táblai temetővel szemben lévő helyen, a mai napon felavattuk azt a kápolnát, melyet Istenanya tiszteletére állítatott Mária” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepséget Pozsár Istvánné, Mária néni leánya nyitotta meg, aki elmesélte édesanyjának látomásait és a kápolna létrehozásának történetét.

„Több mint harminc évvel ezelőtt szintén látomása volt, az ifjúi szépségében pompázó Mária jelent meg előtte. A jelenés olyan erősen beleívódott elméjébe, hogy megfogadta, mihelyt lehetősége adódik, kápolnát építtet a Szűzanya tiszteletére. Sok küzdelmes év, fillérezgetés eredménye, hogy ma itt állhatunk az Oltalmazó Istenanya kápolnája előtt” - emelte ki Pozsár Istvánné.

De nem maradt egyedül terve megvalósításában, hiszen elmondása és saját elképzelései alapján Várhidi Bence elkészítette a látványtervet, amelynek áttanulmányozását követően területet biztosított Ózd Város Önkormányzata a kápolna felépítéséhez. Az ifjú Mária alakját, Sike Mária Magdolna festette meg. A szertartás egy köszönő imával folytatódott.

„Köszönöm Uram, hogy szent köntösödbe kapaszkodhattam, hogy minden nehéz helyzetemből kisegítettél” - fogalmazott Kiss Jánosné.

Majd az Arlói Nőklub tagjai énekeltek. A kápolnát Talián Zoltán diakónus megáldotta majd megszentelte. A szertartás végén imádságot mondtak és megtekintették a szentélyt. Janiczak Dávid tiszteletéül egy könyvet ajándékozott Posta Mária Magdolnának, az Oltalmazó Istenanya kápolna megálmodójának.