A PASCH nemzetközi iskolahálózat tagja lett az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium
Oktatás
2023. szept. 8.

A PASCH nemzetközi iskolahálózat tagja lett az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium

A PASCH nemzetközi iskolahálózat tagjává vált az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium. A program keretében a Goethe Intézettel működnek együtt a jövőben.

Új szintre lépett a német nyelvoktatás az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban, hiszen az oktatási intézmény hivatalosan is bekapcsolódott a PASCH-iskolák közé. A tagfelvételre ma délelőtt került sor. Az ünnepséget az Örömóda dallamait követően Ambrus Ildikó igazgató nyitotta meg, aki elmondta nagy megtiszteltetés az iskolának, hogy bekerült a PASCH-rendszer vérkeringésébe.

„Mai ünnepségünk okát az az örömteli esemény adja, hogy intézményünk a PASCH-iskolák hálózatának tagja lett, és ezzel hivatalosan is kezdetét veszi együttműködésünk a Goethe Intézettel. Közös célunk, hogy a német nyelvet és kultúrát népszerűsítsük régiónkban. Reméljük, hogy ezt a partnerség mindkét félnek sok örömöt és hosszantartó együttműködést tartogat majd” - hangsúlyozta Ambrus Ildikó, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A mostani megállapodásnak köszönhetően, amit a két fél kötött egymással, a német fél segíti a németül tanuló diákokat és a német tanárokat például ösztöndíj lehetőségekkel, továbbképzésekkel. A program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a német nyelv, a modern Németország és társadalma iránt. Janiczak Dávid, városunk polgármestere a nyelvek elsajátításának fontosságáról beszélt.

„Egy ilyen intézményben, ahol ilyen nagy hangsúlyt fektetnek a német nyelv oktatására is, nem kell hosszasan ecsetelni, hogy miért hasznos a nyelvtanulás. A tanárok biztos egyetértenek azzal, ha azt mondom, hogy fejleszti a tanulók koncentrációs készségét, a gondolkodást is. A diákok pedig akkor bólogatnának hevesen, ha azt mondanám, hogy mindez igaz, de ők leginkább a nyitottságot, a világ más szemmel történő látását érzékelik elsősorban” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Dr. Csuzda Gábor önkormányzati képviselő köszöntő beszédében üdvözölte az iskola és a Goethe Intézet közös céljait.

„Öröm és büszkeség számomra, hogy az Ózdi József Attila Gimnázium egy olyan nemzetközi iskolahálózat tagja lehet, köszönhetően, a Goethe Intézettel folytatott együttműködésnek, amely a környéken egyedülálló és az országban is mindösszesen három iskola tagja ennek a hálózatnak. Győr, Debrecen és emellett most már Ózd is. Köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzájárult, legfőképpen Heiling Jolán tanárnőnek” - mondta dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő.

Az ünnepség további részében Nagy Tamás a Kazincbarcikai Tankerületi Központ képviseletében osztotta meg gondolatait, majd Miriam Bruns asszony, a Budapesti Goethe Intézet vezetője mutatta be az intézet Magyarországi működését. Stefan Brunner a PASCH-rendszer 15 éves tevékenységének tapasztalatait és tartalmát ismertette a vendégekkel. Az együttműködés előnyeivel már korábban is élt az iskola, hiszen Göndör Luca egy három hetes német kurzuson vett részt Kölnben. A tanuló élménybeszámolóját követően az ünnepség előadásokkal és zenés összeállításokkal folytatódott, majd leleplezték és felavatták az iskola falán lévő plakettet.