A napközbeni hőingadozás megterhelő lehet szervezetünknek
Egészség
2023. szept. 7.

A napközbeni hőingadozás megterhelő lehet szervezetünknek

Az elmúlt napok változékony időjárása megterhelő lehet szervezetünknek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, az alvászavarok, a fejfájás és ízületi fájdalmak.

A naptári ősz már megkezdődött, ennek ellenére napközben még élvezhetjük a nyárias időjárást. Éjjel és hajnalban azonban már jelentősen lecsökken a hőmérséklet, a magas hőmérséklet különbség pedig hatással van szervezetünkre is. Változó azonban, hogy kit mennyire visel meg a meteorológiai szeszélyesség. Az újszülött gyermekek, az idősek és a betegek szervezete nehezebben tud alkalmazkodni, de hasonlóan rosszul tűrik az időjárás változásait a magas vérnyomással, cukorbetegséggel, szívbetegséggel küszködők és az asztmások is.

„Az időjárás változás, illetve a változékony időjárás hirtelen terheli a szervezetet. A szív-, és érrendszeri betegeknél jelentkezhet a mellkasi fájdalom, a reumás betegeknél a reumás panaszok fokozódhatnak. Hasi panaszok is jelentkezhetnek, görcskészség jelenhet meg. A megelőzés nagyon fontos, a séta, a rendszeres testmozgás, ha lehetséges a stressz elkerülése, pihenés és a vitamindús étrend” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Orvosi szempontból az időjárással szembeni érzékenység nem tekinthető betegségnek, hanem inkább a természetben zajló időjárási változások elviselésének hiányáról van szó. Az emberek nagy részénél mégis jelentkezik valamelyik tünet, így gyakori probléma a lakosság körében.

„Fejfájás, meg hányinger. Általában ilyen tüneteim vannak” - nyilatkozta Szepesi Gergely.

„Mivel szívbeteg vagyok, megvisel nagyon. De nem jövök ki a házból, hanem bent maradok és hűsölök” - mondta Barta Béláné.

Az alapbetegségek kezelése és a helyes életmód kialakítása akár örökre száműzheti az időjárással összefüggésben álló panaszokat. Közhelynek tűnhet, de a helyes életmód kialakítása, a stressz mérséklése, a sok mozgás és az immunrendszer erősítése szintén segíthetnek szervezetünknek leküzdeni az időjárás változásaival járó kihívásokat.