Ingyenesen igényelhető védőoltás a HPV ellen
Egészség
2023. szept. 6.

Ingyenesen igényelhető védőoltás a HPV ellen

Ingyenesen igényelhető a HPV, azaz a humán papillomavírus elleni védőoltás az iskolákban. A megelőző kezelést évről évre egyre többen veszik igénybe.

Ma kellett leadniuk a diákoknak kitöltve azt a szülői beleegyező nyilatkozatot, amely alapján megrendelik az iskola számára a HPV elleni védőoltást. Az ingyenesen igényelhető vakcinát a hetedik osztályos tanulók kérhetik. A 2014 őszén bevezetett, és az állam által 2014 óta minden évben felajánlott önkéntes HPV elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik. Az igénylést minden iskolában az első tanítási héten adhatják le a diákok.

„Hála a jó Istennek az utóbbi években egy két kivétellel minden gyermek ezt a védőoltást igénybe veszi. Az iskolánk védőnője, dr. Kósné Dargai Rita és kollégái eljönnek az iskolába, elhozzák ezeket a bizonyos jelentkezési lapokat. Ha lehetőségük van, elmennek szülői értekezletre is, de többségében az osztályfőnöknek adják át, így a tanév elején, az első tanítási héten vannak a szülői értekezletek, ahol erre felhívjuk a szülők figyelmét és kiosztjuk ezeket a lapokat, majd megkérjük őket, hogy a kitöltés után, ugye van egy határideje, hozzák vissza és ez alapján fogják megrendelni az oltóanyagot” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A megrendelt vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A HPV mindkét nemnél megjelenhet, sok esetben teljesen tünetmentes, a hordozó maga sem tudja, hogy fertőzött. Éppen ezért a megelőzés a legfontosabb védekezés a vírus ellen.

„HPV, azaz humán papillomavírus gyakori megbetegedés, szexuális úton terjed. Szinte biztos, hogy mindkét nem élete folyamán elkapja, illetve ha valaki nem tudja, hogy fertőzött, át tudja adni. Egy-két év alatt teljesen meggyógyul, vagy ha nem gyógyul meg, a szervezetben kialakulhat méhnyakrák, garatdaganat, illetve különböző szemölcsök. Megelőzése gumióvszer használatával lehetséges, 25 éves kor fölött a nőgyógyászati szűrővizsgálatok nagyon fontosak és a védőoltás. A védőoltás az hetedik osztályosoknak szülői beleegyezéssel, akár fiú, akár lány esetében igényelhető” - tette hozzá dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Az injekció a betegség megelőzésének egyik lépése. Fontos, hogy a védelem még azelőtt kialakuljon, mielőtt a szexuális élet megkezdődne. Ezért szükséges az oltást fiatal tinédzser korban beadatni. Az időben beadott vakcina és 25 éves kor felett a rendszeres méhnyakszűrés együttesen nyújtja a lehető legteljesebb védelmet a méhnyakrák ellen.