Jó szerencsét! - Bányásznapi megemlékezés Farkaslyukban
Kultúra
2023. szept. 4.

Jó szerencsét! - Bányásznapi megemlékezés Farkaslyukban

Hagyományőrző bányásznapi ünnepséget és megemlékezést tartottak a hétvégén Farkaslyukban. A bányász emlékművénél helyezték el a tisztelet virágait és koszorúit.

A Himnusz dallamai törték meg a délelőtti csendet a Palota Harsona Kvartett előadásában Farkaslyuk utcáján szombaton, ahol 73. alkalommal emlékeztek meg a bányászokról. A bányászat mestersége immár 110 évre tekint vissza a településen. Az első tárnát 1914-ben nyitották meg. Folyamatos termelés azonban csak 1918-tól volt, amikor elkészült a hétesi fogaskerekű vasúti pálya folytatásaként az iparvasút a bányáig. Az első világháború után megépült az első bányásztelep, innentől pedig folyamatos volt a község fejlődése. Farkaslyuk a bányászatnak köszönheti múltját és jelenét is.

„Farkaslyuk község önkormányzata elsődleges feladata a hagyományőrzés. Minden év szeptemberének első hetében tartjuk a bányásznapot, idén a hetvenharmadikat. Ugye a bányászok, akik már nem lehetnek itt, az ő emlékművüknél fogjuk elhelyezni a megemlékezés virágait, a koszorúkat, és ezután a rendezvényünk után, ahová kilátogattak a régi bányászok, többségében özvegyek, nagy szeretettel várjuk itt a falunapunkra, amit idén már meg tudunk tartani” - mondta Pintér Zsolt, Farkaslyuk polgármestere.

A polgármester szavai után Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára is elismeréssel és tisztelettel beszélt a letűnt idők kétkezi munkásairól.

„Más mesterség esetében is találunk hasonló ünnepeket, de olyat nem találunk, melyre az egész társadalom rátekint ily tisztelettel, mint ahogy azt a bányász-ünnep esetében teszi. A bányászat összeforrt a társadalommal. Sőt, én azt is mondanám, hogy az emberiség felemelkedésével. A bányászok adták a tüzet, a lobogó erőt a társadalom egészének” - fogalmazott Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára.

Ezt követően az ÓMI Zenés Színház zenei előadását hallhatták a résztvevők, majd a Palota Harsona Kvartett zenei kíséretében elhelyezték az emlékműnél a megemlékezés koszorúit. Ezután Tóth András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának Farkaslyuki Alapszervezetének elnöke adta át a jubileumi korsókat és emléklapokat.

„Az alapszervezetünk, és általában a bányaenergiai és ipari dolgozók szakszervezete megköszöni a tagjainak a kitartását, mindazok mellett, hogy a bányabezárások után is ennyi idő elteltével még mindig van szakszervezetünk és vannak tagok. És az 50-es, 60-as, 65-ös és jelen esetben még egy 70 éves jubiláló tagunk is van. Nekik köszönjük meg a kitartásukat” - hangsúlyozta Tóth András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának Farkaslyuki Alapszervezetének elnöke.

Az ünnepi műsor a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar hangszerjátékával és dalelőadásával folytatódott, zárásként pedig a Szózat csendült fel. A délután megrendezett Falunapon többek között Suzy, Dr. BRS és a Romantic együttes szórakoztatta a nagyérdeműt.