Közel ezer gyermeket patronáltak a Van Helyed Alapítvány egy hetes táborában
Szabadidő
2023. aug. 31.

Közel ezer gyermeket patronáltak a Van Helyed Alapítvány egy hetes táborában

Közel ezer gyermeket patronáltak a Van Helyed Alapítvány egy hetes táborában, Bódis Kriszta vezetésével. Hatvan budapesti és ózdi önkéntes fiatal segít a programok megvalósításában.

Nagy volt a nyüzsgés a Volny József utcai Stúdióban, mely a Van Helyed Alapítvány fontos bázisa Ózdon. A hely kapacitása hetven fő, de el lehet mondani, hogy szinte minden alkalommal telt házzal működik. Az alapítvány megalakulásakor azt tűzte ki célul, hogy a hátrányos helyzetben élő gyerekeket felkarolják illetve, hogy figyelemmel kísérik tanulmányaikat, és egyengetik őket a továbbtanulás útján. Most a vakáció végén egy hetes nyárzáró táborban vehettek részt. Ózd polgármestere is ellátogatott a már több éve működő Stúdióba, de Bódis Kriszta koordinálásával a Kiserdő alján és a Hétes-telepen is megnézte, milyen programokat biztosítottak a gyerekek számára.

„Nekem ez volt az első alkalom, hogy a Stúdió épületet is megnézhettem. Én azt gondolom, hogy értékelendő az, ami itt folyik a gyermekekkel az iskolán kívüli foglalkozás, az életüknek a végigkísérése az, hogy végig járják a gimnáziumokat, egyetemekre főiskolákra kerülnek be, de akár még külföldre is. Én azt gondolom, hogy ez nagyon szép munka, ami őt és a tevékenységét jellemzi, valamint ez a tábor több szegregátumba is elviszi a jókedvet és a kézügyességnek és a szellemiségnek a gyakorlását. Sokfajta foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek. Én csak boldog arcokat láttam ma és remélem, hogy sok ilyen lesz még a városban” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A tábor szervezői nagyon fontosnak tartják, hogy legyenek akkor is közösségi programok, amikor a tanulás kicsit háttérbe szorul, hiszen a nyári vakáció egy részét a szórakozásra és a kikapcsolódásra kell szánni. Természetesen a sok-sok szabadidős tevékenység többnyire neveli és tanítja a gyerekeket, persze játékos formában.

„Ez egy régi hagyomány és ezt nagyon várják, mert itt egy más jellegű programot nyújtunk ilyenkor a gyerekeknek a Stúdióba, illetve azzal, hogy kimegyünk a telepre, az megint egy új. Új embereket és új arcokat ismernek meg és új segítőket. Ez mindig egy különleges élmény ez az időszak és azt gondolom, hogy azok a gyerekek és szülők, akik nem engedhetik meg, hogy külföldön vakációzzanak, vagy egyáltalán vakációban gondolkodjanak, azoknak ez egy nagy élmény” - emelte ki Bódis Kriszta, a Van Helyed Alapítvány vezetője.

Az egy hetes tábor megszervezése nagy logisztikát igényelt, hiszen a Stúdión kívüli helyszíneken is folytak az egész napos programok és események. A gyerekeknek, a helyszínre szállították az ebédet és az uzsonnát, amelyben az önkéntesek nagy segítésére voltak a szervezetnek. Óriási feladat, de az Alapítvány képviselői azt mondták, hogy a következő esztendőben is szerveznek tábort bővített programokkal.