Toborzást tartott Ózdon a Magyar Honvédség
Hírek
2023. aug. 29.

Toborzást tartott Ózdon a Magyar Honvédség

A tájékoztatót Csoma Gábor százados tartotta. Ismertette a nemrég útjára indult Lynx-programot, amelyre most országszerte keresnek embereket.

Az Ózdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályára érkeztek az emberek, katonai toborzásra. A tájékoztatót Csoma Gábor százados, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának megbízott vezetője tartotta. Szeptember 11-én több program is elindul. Az egyik az önkéntes katonai szolgálat, amely elsősorban azoknak lehet hasznos, akik valami miatt lemaradtak most a felsőoktatási képzésekről. A résztvevők ugyanis jelentős többletpontot kapnak majd a továbbtanuláshoz. Ezen kívül elindul az úgynevezett Lynx-program is. Ózdon erre toboroztak.

„A Lynx, magyarul Hiúz, egy páncélozott gyalogsági harcjármű. Német Rheinmetall fejlesztés. Zalaegerszegen most indították el a gyártást, tehát Magyarországon is gyártani fogják ezt a harcjárművet. Először a Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandárnál, Hódmezővársárhelyen kerül rendszeresítésre. Ez a program indul szintén szeptember 11-én. Egy zászlóalj kerül feltöltésre, ez 293 főt jelent, és ennek a zászlóaljnak folyik most a toborzása országosan” - mondta Csoma Gábor, százados, megbízott irodavezető.

Az előadás során a százados ismertette a Hiúz gépjárművet és a jelentkezés feltételeit is. Fontos, hogy csak nagykorú, cselekvőképes, belföldi lakcímmel és legalább alapfokú, nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezhetnek. A jogosítvány nem kötelező, de előnyt jelent.

A jelentkezőkkel hosszútávra terveznek. A százados több előrelépési lehetőséget is ismertetett a résztvevőkkel. Akadtak olyanok, akik biztosan tudják, szeretnének jelentkezni.

„Maga a tájékoztató nagyon tetszett, nagyon informatív volt. Maga a helyzet, hogy az ország segítségére és hasznára lehetünk, az is nagyon tetszett. A juttatás nekem nem a fő célom, nem ezt vettem figyelembe, amikor jöttem, hanem hogy katona lehetek és az országot védhetem” - nyilatkozta Kállai Tamás.

A szolgálat öt hetes alapkiképzéssel veszi kezdetét. Ez kötelező bentlakásos formában zajlik. Egy héten öt kiképzési nap lesz. Ennek során mindenki részt vesz egy alkalmassági vizsgálaton, amely általános egészségügyi és pszichikai, valamint fizikai felmérésből áll. Utóbbi 3200 méteres futás, valamint 2-2 perc alatt felülés és fekvőtámasz teljesítését jelenti. Jelentkezni személyesen, a miskolci irodájukban lehet.