Jól halad az Ózdi Városüzemeltető Intézmény korszerűsítése
Fejlesztés
2023. aug. 24.

Jól halad az Ózdi Városüzemeltető Intézmény korszerűsítése

Jól halad az Ózdi Városüzemeltető Intézmény energetikai korszerűsítése. Ennek kapcsán mérték fel a lakosság környezettudatosságát egy kérdőív segítségével.

Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázaton kétszázhetven millió forintot nyert el az önkormányzat, melyből az Ózdi Városüzemeltető Intézmény korszerűsítése jelenleg is tart. A felújítás jól halad, a külső szigetelés mellett az ablakok cseréje is zajlik, emellett a belső munkálatok is folyamatosak. A fejlesztésnek számos előnye van, nagy része a fűtésszezon beindulásakor lesz érzékelhető.

„Gyors ütemben halad a vállalkozó, ezen a héten már 60 százalékos készültségi fokon áll az ÓVI energetikai korszerűsítése. Nagyon örülünk neki, hiszen a környező településekről sok olyan pályázatról és projektről hallani, ahol a vállalkozó el is tűnik, és utána pereskedésen próbálják behajtani az építkezést. Nálunk ez ellenkezőleg, pont hogy gyorsabban halad, mint ahogy arra lehetősége lenne. Természetesen a műszaki ellenőr ellenőrzése alatt, úgyhogy ez a minőség rovására nem megy. Napról napra láthatjuk hogyan fejlődik az épület, bízzunk benne, hogy hamarosan kész lesz, és a külső szemlélők számára is egy szép látványt fog nyújtani. Ami nekünk fontos az az, hogy hatékonyan fog működni, és a téli rezsiszámlák nem fogják olyan mértékben terhelni az önkormányzatot, mint az előző években” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A program egyik vállalása a korszerűsítés mellett a lakosság környezettudatos döntéseinek felmérése volt. Az augusztus huszadikai rendezvényen a hivatalos projekt megnyitón túl egy kérdőívvel is várták a lakosságot. 50 fő válaszolt a kérdésekre a helyszínen, és 215-en online, hiszen közel három hétig volt elérhető a kérdéssor interneten is.

„A projektnek a része egy ilyen szemléletváltás, legalábbis egy erre való figyelemfelhívás, és ezért vagyunk itt most az augusztus huszadikai rendezvényen. Részben megszólítjuk a felnőtteket egy ilyen energiahatékonysági kérdőívvel, részben pedig a gyerekeknek hoztunk olyan jellegű játszóházat, ami már kicsi korban őket a szemléletváltásra neveli. Tehát igazából arra, hogy hogyan tudunk egy kicsit energiahatékonyabban vagy környezettudatosabban gondolkodni” - nyilatkozta Szaka Attila, köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző.

A kérdőív összesítésében láthatóvá vált, hogy a felmért lakosság tudása, odafigyelése energiahatékonysági szempontból átlagosnak mondható. A körülményekhez képest odafigyelnek azokra a lehetőségekre, melyek egyszerű alkalmazásával energia megtakarítást érhetnek el. A konkrét megtakarítási lehetőségekkel, értékekkel azonban már nincsenek annyira tisztában, ezért ezen a területen még van helye a tájékoztatásnak.