Karbantartás, tisztítás és vízminta vétel – jövő héten nyit az uszoda
Város
2023. aug. 23.

Karbantartás, tisztítás és vízminta vétel – jövő héten nyit az uszoda

Folyamatosan végzik a karbantartási munkálatokat az uszodában. A medencéket már feltöltötték, a gépházban viszont van még feladat. Az intézmény szeptember elsején nyitja meg kapuit.

Térkövet pakolnak le a szakemberek az uszoda előtt. Nagy munka zajlik. Hamarosan ugyanis véget ér a nyár, ami városunkban egyet jelent a strand bezárásával és az uszoda kinyitásával. Azonban mielőtt ez megtörténne, számos feladatot el kell végezni. A cégnél már három hete folyik az éves karbantartási munka. A kisebb teendőkben a diákmunkások is segítettek. Ilyen volt többek között a fűnyírás, festés és takarítás. Vízkőteleníteni és nagyobb fertőtlenítést végezni például nem tudnak év közben, ugyanis akkor vendégeik vannak, így erre is csak ilyenkor van lehetőség. A nagyobb feladatokat az Ózdi Sport- és Élményközpont munkatársai, valamint megbízott szakemberek végezték.

„Nagy részét külső vállalkozóval csináltuk, mert szakmunkákról van szó. Itt vízgépészeti, vízbetáplálási és vízkezelési feladatokkal kapcsolatos munkákat hajtottak végre. Ezek többnyire olyan feladatok, amelyeket szakembernek kell elvégezni, saját munkavállalóinkkal ezt nem tudjuk megcsinálni. Ezek a feladatok nagyjából készen vannak. Egy-két apróság még van hátra. Ezeket mind azért hajtottuk végre, hogy az üzemeltetés zökkenőmentes legyen, valamint az energiatakarékosságra is odafigyeltünk” - emelte ki Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont ügyvezetője.

A vízgépészeti rendszerben kicserélték a pillangószelepeket és az elhasználódott műanyag csöveket is. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt fél évben nagy volt a vízveszteség, ez azonban most megoldódott. A gépházban van még mit tenni, de a medencéket már feltöltötték. Ez előtt viszont számos dolgot kellett ellenőriznie a szakembereknek.

„Amikor a medencék le vannak engedve, olyankor vannak ezek a fém befúvókák, amik karmantyúval kapaszkodnak a medence aljába, azoknak az átvizsgálása zajlik. Amelyik törött és már mozog, azt cserélni kell. Ezek is megtörténtek. Valamint a használati meleg víz egy elég hosszú távú probléma volt. Valamikor nagyon forró volt a víz, valamikor pedig épphogy éreztünk valami melegséget. Ennek a keverőszelepe volt rossz hőtartományban, de sikerült szereznünk egy olyat, ami remélem, hogy megoldja az eddigi, hosszútávú problémát” - mondta Losonczi László, az Ózdi Sport- és Élményközpont műszaki vezetője.

Ma érkezett meg a vízminta is. A szakemberek mindent rendben találtak, így az uszoda szeptember elsején megnyithatja a kapuit. A szauna a tervek szerint szerda, péntek, szombat és vasárnap délután üzemel majd, a jakuzzikat azonban a magas működési költség miatt idén sem töltik fel. A jegyárak tekintetében nem kell számítani változásra.