A héten végzi nyári karbantartási munkálatait az Ózdi Távhő Kft.
Fejlesztés
2023. aug. 22.

A héten végzi nyári karbantartási munkálatait az Ózdi Távhő Kft.

A héten zajlik az Ózdi Távhő Kft. nyári karbantartása. A gerincvezetéki aknákban több helyen is elzárókat cserélnek. A meleg vizet mielőbb szeretnék visszaadni a lakosságnak.

Az Ózdi Távhő Kft. dolgozói ma délelőtt a református templom mellett tevékenykedtek. Munkálatok zajlanak ilyenkor a város számos szegletében. A karbantartási időszakban leengedik az egész rendszert, hogy a szükséges beavatkozásokat el tudják végezni. A gerincvezetéki aknákban több helyen is elzárókat cserélnek. A szerelvényeket már időben megrendelték, hogy a leállás idejére meglegyenek.

„Itt egy NA 150-es szakaszoló golyós csapot kell kicserélni, mert ez meghibásodott, tehát csapadékvíz került az aknába a fedlap összetétele mellett, ez kilyukasztotta. Üzemzavart okozott. Akkor gyorsan, amennyire tudtuk kijavítottuk, most cserélnünk kell. Egy meghibásodásunk van a Polgármesteri Hivatalnál, egy gerincvezeték lekötést kell kijavítanunk. Szintén a holnapi nap folyamán kezdjük el ennek a javítását, mert az is az egész várost érintő leálláshoz kötött munka” - mondta Szalmás János, az Ózdi Távhő Kft. szolgáltatási üzemvezetője.

Ezek mellett a Hódos-pataknál is kiszerelnek a hét folyamán egy régi elzárót és új edényfeneket helyeznek vissza az aknába. A hőközpontok szétválasztásánál is sok a teendő ilyenkor, hiszen csak akkor tudnak rácsatlakozni a primer oldalra, amikor szünetel a meleg víz szolgáltatás. A város Fűtőerőművében is nagy a sürgés forgás. Idén kicsit összetettebb a munkafolyamat, hiszen lassan a nagy pályázatuknak a befejezéséhez közelítenek. Vannak olyan berendezések, amelyeket nyomás alatt nem tudnak bekötni a hálózatba, ezért ez egy remek alkalom erre. Megbontották a víz és gázrendszert, valamint villamossági oldalon is történnek változások.

„A gázrendszerünket már napok óta lezártuk, szellőztettük, hogy lehessen rajta hegesztési munkákat végezni, hiszen be kellett építenünk egy úgynevezett biztonsági gyors mágnesszelepet. Ez azt a célt szolgálja, hogy a tető felé lévő érzékelő, ha érzékel gázt, akkor lezár, ezáltal megakadályozza a gáz további szivárgását, bejövetelét és nem lesz belőle tűz” - emelte ki Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A kettes számú 10 megawattos kazán ajtaja tárva-nyitva áll. A berendezés hatósági szemlén esett át. Ez esetben már csak egy nyomáspróba van hátra. Egymásra pakolva sorakoznak az úgynevezett regeneráló sóval megtöltött zsákok a Fűtőerőműben. Ebből kicsit többet rendeltek idén, számítva a nagy vízpótlásra. Talán most a hőségriasztásra tekintettel könnyebben viseljük ha hideg vízben kell zuhanyoznunk, azért a rendszer feltöltését, keringetését és a hőbetáplálást pénteken szeretnék elkezdeni. A szakemberek abban bíznak, hogy augusztus 25-én este vissza tudják adni a lakosságnak a melegvíz-szolgáltatást, ha mégsem akkor marad a tervezet szerinti dátum, vagyis az augusztus 26.