Élőben látták a csodát – Hazánk történetének legnagyobb sporteseményére látogattak a bolykys diákok
Sport
2023. aug. 22.

Élőben látták a csodát – Hazánk történetének legnagyobb sporteseményére látogattak a bolykys diákok

Az atlétikai világbajnokság nyitónapjára látogathatott el közel húsz bolykys diák a Sulihős Programnak köszönhetően. A belépőket a szervezők, az utazást városunk önkormányzata finanszírozta.

Nagy érdeklődés és vastaps övezte az atlétikai világbajnokság nyitóprogramját a Nemzeti Atlétikai Központban, Budapesten. A szervezők Sulihős Programjának köszönhetően a Bolyky Tamás Általános Iskola csapata is részesévé vált a világ idei legnagyobb sporteseményének. Méghozzá a megnyitót láthatták élőben, amely hatalmas élmény volt számukra.

„Amikor megérkeztünk, mindenki csak tátotta a száját, hogy ez mekkora nagy esemény, és hogy mennyi sportolót fogunk most látni. A stadion is nagyon nagy volt, és hogy élőben láthattuk a diszkoszvetőket, a hármasugrást, hogy mennyire gyorsan futottak a száz méter sprinten, az eszméletlen érzés volt” - fogalmazott Ronyecz Sára, tanuló.

„Láthattunk világsztárokat versenyezni, ez egy maradandó élmény marad. Jó, hogy eljuthattunk oda” - nyilatkozta Galambosi Bence, tanuló.

A szervezők a lehetőséggel népszerűsíteni szeretnék a sportot, a mozgást. Fontos cél az is, hogy minél több gyermek szurkolhasson az atlétika szuperhőseinek. Az iskolában áprilisban és májusban, hét héten át a sportos versenyek, vetélkedők kaptak főszerepet. Tulajdonképpen ezt dokumentálva nyújtották be pályázatukat és nyertek. A világbajnokságon többféle feladatot is teljesíthettek. Például kipróbálhatták, hogy ki tudja a megafonba a leghangosabban kiabálni, hogy „Hajrá magyarok!”, de a rajtgép működését is megtapasztalhatták. Sőt a világbajnokság kabalaállatával, Youhuu-val, a Kárpát-medencében őshonos racka juhval is barátságot kötöttek.

„A tanulók, akik kíváncsiak voltak, azok ezeken a programokon részt vehettek. Teljesítették a különféle próbákat, a gyerekek menetlevelet kaptak. És lehetett teljesíteni mindenféle próbát, amiért ajándékokat kaptak. Úgyhogy maga a körítés is élményszerű volt, és tényleg az atlétika sportág népszerűsítésének szólt” - emelte ki Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Bár a Sulihős Program keretében díjmentesen tekinthették meg az eseményeket, az utazás kapcsán felmerültek kérdések, amelyekre pozitív válaszok érkeztek az önkormányzat részéről.

„Egy ilyen világszintű eseménynek a meglátogatása azt gondolom, hogy mindenki számára különleges élmény. Ezért is fogadtam nagy örömmel, amikor Vanczák Attila megkereste Ózd Város Önkormányzatát támogatási igényével, miszerint a Bolyky Tamás Általános Iskolából szeretne diákokat utaztatni az atlétikai világbajnokság megnyitójára. Így az önkormányzat támogatta az útiköltséget, hogy a diákok meglátogathassák ezt a rendezvényt. Bízom benne, hogy jelentős élményekkel térnek haza, és biztosítani fogja bennük azt az igényt is, hogy sportoljanak egész életükben” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az iskola tanulói időről időre bizonyítják felkészültségüket a megyei és országos atlétikai viadalokon egyaránt. Ezt a törekvést látva az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke sem gondolkodott rajta, hogy támogassák-e a kezdeményezést.

„Szívből gratulálok Vanczák Attilának és gyerekeknek, hogy a Bolyky Tamás Általános Iskolában ilyen atlétikai élet zajlik. Én, mint területi képviselő keretemből és a sportbizottság elnökeként természetesnek érzem, hogy támogattuk őket az utazásban. Remélem, hogy a stadionunk is készen lesz, és az utánpótlás nevelés szépen fog zajlani, úgy mint régen” - tette hozzá Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A diákönkormányzat és az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidőport Egyesület is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek maradandó élményekkel gazdagodjanak. Nem túlzás azt állítani, hogy augusztusban ránk figyel a világ. Azontúl, hogy külföldi szurkolók tízezrei érkeznek hazánkba, a tévékészülékek és az internet segítségével több mint egymilliárdan követhetik a budapesti atlétikai világbajnokság eseményeit. Így az ózdi fiatalok számára kivételes lehetőség volt, hogy az eseményen személyesen is jelen lehettek.

Képek forrása: Bolyky Tamás Általános Iskola