Pénzbüntetés jár a fűre parkolásért
Város
2023. aug. 16.

Pénzbüntetés jár a fűre parkolásért

Tilos a parkolás az Ifjúsági Parkban. Az autósok kerekeikkel kitapossák a füvet, a park pedig jelentősen rongálódik. Több tízezres bírságot is kaphatnak a szabályszegők.

Autógumi nyoma kaparta ki a füvet az Ifjúsági Parkban. Az ide látogatók és a horgászok is rendszeresen használták a területet parkolásra. Ezért a fű kikopott, a zöldterület megrongálódott. A park, a stadion és a tó környékén hamarosan elkezdődik egy nagy beruházás, a Zöld Sziget program. Szeretnék, ha minél többen tudnák sportolásra, pihenésre használni ezeket a területeket, így számos egyeztetés volt a projekttel kapcsolatban. Az állagmegóvás nagyon fontos és még nagyobb szerepe lesz a beruházás után, így már most lépéseket tettek a zöldterület rendben tartása érdekében.

„A rendészet a város egész területén ellenőrzi a megállás és várakozás szabályainak betartását. Különös figyelmet fordítunk a füvön parkolás, illetve a fűre hajtás megszüntetésére. Frekventált pont a városunkban az Ifjúsági Park területe, ahol a fűre való ráhajtással és parkolással a parknak az állagát is megrongálják. A napokban kihelyeztünk egy figyelemfelhívó táblát a Horgásztó halőr házára, ahol kérjük a horgászokat, illetve a lakosságot, hogy tartsák be ezeket a szabályokat, ellenkező esetben komoly szankcióra számíthatnak” - mondta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Amennyiben valaki mégis a fűre parkol, vagy áthajt rajta, több tízezer forintos bírságra is számíthat. A rendészet munkatársai naponta többször is ellenőrizni fogják a parkot. A tábla kihelyezése óta a horgászok már nem állnak a korábban megszokott helyeikre, a délutáni, esti órákban behajtó fiatalok csoportja, valamit a strand árusaihoz érkező autósok azonban még mindig gondot okoznak. A beruházással egyébként a kocsik elhelyezése is megoldódik majd.

„A strand felőli részen elég rendezetlen a parkolás. Beállnak a fák közé. Ott végig egy nagyjából harminc állásos parkoló lesz kialakítva, illetve valószínűleg a Tesco felőli behajtó oldalon is lesz nagyjából 6-10 parkoló kialakítva. Most is egyébként a Horgásztó körül a Neutrik irányából van egy nagy parkoló, illetve az északi oldalán a tónak, a Március 15. út felől be is lehet hajtani. Ott is van egy salakos parkoló kialakítva. Sőt magán a félszigeten belül is van egy parkoló rész, amit mind a vendégek, mind a horgászok használhatnak” - emelte ki Szaka Attila, köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai kézi eszközökkel próbálják visszaállítani a területet eredeti formájába. A projekt befejezése után egyébként többek között rekortán futópálya, pihenő stég és egy olyan megújult út is várja a kilátogatókat, amelyen körbe lehet majd sétálni a tavat. A projekt és a parkolási intézkedés célja ugyanaz. Megóvni a zöldterületet, hogy méltó módon fogadhassa a pihenni és sportolni vágyókat.