Gázüzemű készülékeinket minden évben ellenőriztessük szakemberrel
Hírek
2023. aug. 15.

Gázüzemű készülékeinket minden évben ellenőriztessük szakemberrel

A fűtésrendszer karbantartására nagy hangsúlyt kell fektetnie minden tulajdonosnak. Érdemes időben felkeresni egy szakembert az átvizsgáláshoz.

Egy minőségi és megfelelő körülmények között működtetett gázkészülék akár évekig is üzemelhet meghibásodás és beavatkozás nélkül. A hibamentes működés azonban nem minden esetben jelenti azt, hogy a készülékkel minden tökéletesen rendben van.

„Ilyenkor a kéményt, az égőteret és a készüléket szoktuk ellenőrizni, kitisztítani, majd ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e” - mondta Szűrös Bence, a Szűrös Épületgépész Kft. gázszerelője.

A készülék ellenőrzését érdemes minden évben elvégezni, hiszen a fűtési szezonban szennyeződés, dugulás keletkezhet a berendezésben, vagy akár annak kéményében is. Az elmúlt években úgy tűnik, hogy a lakosság is belátta a karbantartás fontosságát.

„Hála Istennek azt vesszük észre, hogy most már a lakosság is rájött arra, hogy minden évben karban kell tartani a készüléket. Mondhatjuk azt, hogy a lakosság igenis odafigyel a készülékeire. Szerencsére a régi készülékeket lecserélgetik kondenzációs kazánokra, ami fogyasztásban is nagy előnyt jelent. Sajnos ez egy kicsit drága mulatság, de hosszú távon ez mindenféleképpen kifizetődő. És fő szempont itt a biztonság, nem az, hogy kevesebbet fogyaszt, hanem a biztonság. Mert emellett már mondható az, hogy teljesen kizárható a szén-monoxid mérgezés” - hangsúlyozta Szűrös Ferenc Zsolt, a Szűrös Épületgépész Kft. ügyvezetője.

Egy elhanyagolt készülék mindig nagyon rossz hatásfokkal dolgozik. A tisztítás és a beszabályozás hiánya miatt sokkal több gázt éget el, mint szükséges. Így az jelentősen többe kerül éves szinten, mint maga a karbantartás. Azon felül, hogy pénztárcánkat megterheli a plusz gázfogyasztás, veszélyes is lehet. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság területén viszonylag sokszor vonulnak ki a lánglovagok fűtő berendezés okozta tüzekhez, illetve néhány alkalommal szén-monoxidos káresethez is.

„Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a gázkazánt rendszeresen tartsuk karban, legalább két évente történjen meg ez a felülvizsgálat. A szilárd tüzelésűnél pedig azt kell elmondani, hogy a 1818-as számon a lakosság számára a Katasztrófavédelem ingyenesen biztosítja ezt a felülvizsgálatot, illetve az égéstermék elvezetőjének vizsgálatát” - nyilatkozta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Tehát nem kifizetődő halogatni a karbantartást. Érdemes a fűtési szezon megkezdése előtt néhány hónappal felkeresni a megfelelő szakembert. Amellett, hogy megnő készülékünk hatékonysága, nagyobb biztonsággal húzódhatunk be a meleg szobába, ha hűvösebbre fordul az idő.