II. Szent István Lovas Zarándoklat Felsőlipnicán
Kultúra
2023. aug. 14.

II. Szent István Lovas Zarándoklat Felsőlipnicán

Második alkalommal indultak útnak a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai felvidéki barátaikkal a lengyelországi Felsőlipnicára.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai felvidéki barátaikkal a lengyelországi Felsőlipnicára látogattak el, immár második alkalommal. A zarándoklat célja a lengyel-magyar barátság erősítése, illetve Szent István királyunkról való megemlékezés. A falu közössége kétnapos programra várta a vendégeket, a lovasok először egy családi piknik alkalmából mutatkozhattak be az ottaniaknak. Janiczak Dávid, városunk polgármestere lengyel gyökerekkel rendelkezik apai ágon. 2019-ben az Ő közbenjárásával látogatták meg a hagyományőrzők a határ menti települést.

„Nagy öröm számomra, hogy egy újabb kapcsolatot találtunk Lengyelországban, hiszen Felsőlipnicában, mint az egyik legészakibb régi magyar településen a templom oltárképe Szent Istvánt ábrázolja, amikor felajánlotta országunkat Mária kegyelmébe. Összehoztam az ózdi huszárokat az itteni vezetéssel és lényegében a faluval, hiszen immár második alkalommal hívták meg őket és engem is erre a rendezvényre. Én nagyon büszke vagyok rá, hogy az ózdi huszárok az ózdiakat és Magyarországot képviselik itt ezen a lengyel településen, ahol tartják a magyar király, Szent István hagyományát” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A családi pikniken a hagyományőrzők huszár karusszelt és huszárpárbajt mutattak be, majd a gyerekeket meghívták egy örömteli lovaglásra. Másnap reggel a település vezetőivel karöltve megkoszorúzták a falu határán eltemetett II. világháborús magyar honvéd sírját, majd a Szent István tiszteletére felszentelt katolikus templom előtt ünnepélyesen átadták a két egyforma zászló egyikét, melyet Szent István tiszteletére készíttettek. A másikat pedig lovuk oldalához tűzték, mely végigkíséri őket útjuk során. A II. Lovas Zarándoklat annyiban változik a korábbitól, hogy 2019-ben felderítő úton vettek részt, akkor Ózdról indultak el lóháton, most pedig Felsőlipnicáról kezdték meg kalandos útjukat.

„Az eseményen annyit változtattunk, hogy most kiszállítóztuk a lovakat ide Felsőlipnicába. Mintegy 20 lóval fogunk ma innen elindulni hazafelé. Az útvonalon változtattunk egy kicsit, tehát a poprádi medencébe, amikor beérkezünk, akkor nem a Murányi-fennsík és a Rima folyásán fogunk lejönni, hanem a Gömör-Szepesi érchegységen átmászva Rozsnyó és a Sajó völgye lesz az irányunk” - emelte ki Varga Balázs, a II. Szent István Lovas Zarándoklat főszervezője.

A felsőlipnicai kétnapos rendezvénysorozaton a városi televízió stábja is jelen volt, a lovasokat is elkísérték a hazafelé vezető út több pontján. A közeljövőben, egy hosszabb összeállításban foglalják majd össze az ott történt eseményeket.