Tizenöt kisdiák tölthette hasznosan szabadidejét a Kék Sirály Zenei Egyesület Nemzetiségi Táborában
Szabadidő
2023. aug. 11.

Tizenöt kisdiák tölthette hasznosan szabadidejét a Kék Sirály Zenei Egyesület Nemzetiségi Táborában

Tizenöt kisdiák tölthette tartalmasan szabadidejét a Kék Sirály Zenei Egyesület Nemzetiségi Táborában a héten. A programok főként az önismeretről és a csapatépítésről szóltak.

Zenétől volt hangos az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola udvara tegnap délután. A Kék Sirály Zenei Egyesület Nemzetiségi Táborát már hetedik éve tartják meg a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Támogatásirányítási Főosztály pályázatának jóvoltából. Berki Lajos az egyesület elnöke elmondta, ez a pár nap arról szól, hogy a tanulók megismerjék a roma kultúrát és a hagyományokat is ápolják. Ennek jegyében idén először ellátogattak az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzathoz is a fiatalok, ahol betekintést nyerhettek a szervezet működésébe.

„A tábor házhoz megy, hiszen a gyerekek jó élménnyel térnek majd a táborból haza és a gyerekek nagyon igénylik is. Túljelentkezés van az iskolában. Próbálok egyeztetni az iskolaigazgató nővel, illetve az iskola vezetésével, hogy kiválasszuk azt a 13-15 fő tanulót. Természetesen jó tanuló gyerekekről van szó, hátrányos helyzetű tanulókból tevődik össze a csapat. Túljelentkezés van és gyakorlatilag nagyon nehéz kiválasztani, mert legszívesebben mindenkit bevonnánk a táborba, de ennyi fér a keretbe” - mondta Berki Lajos, a Kék Sirály Zenei Egyesület elnöke.

Idén is sok olyan elemet építettek az elfoglaltságok közé, amelyek megmozgatják a diákokat, de a kreativitásukat is igyekeztek feltárni. Emellett pedig ellátogattak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba, az állatsimogatóba, de megtekintették a múzeumot és a légó pincét is. Tizenöt kisdiák tölthette aktívan és kreatívan szabadidejét a napközis táborban. Az intézmény negyedik éve biztosít helyszínt a programoknak.

„Intézményünkben egyébként is nemzetiségi oktatás is folyik. Én úgy gondolom, hogy a programelemeknek köszönhetően mind a gyerekek, mind mi pedagógusok is sokkal közelebb kerülhetünk hozzájuk. Esetleg olyan dolgokra hívhatjuk fel a figyelmet, amelyeken a mindennapokban elsiklunk esetleg” - emelte ki Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

Az úgynevezett vasalós gyöngyözés nagy sikert aratott a lányok körében. Az ügyes kezek nyomán hamar elkészültek a különböző állatfigurák, amelyek végül sütőpapírra helyezve, vasalóval átmelegítve öltöttek végleges formát.

„Nagyon jó volt itt. A gyöngyözéssel nagyon sokat szenvedtem, mert az négy nap volt mire befejeztem mindegyiket” - nyilatkozta Gáspár Alicia, tanuló.

„Nagyon jó volt. Van pár barátnőm, akiket nagyon szeretek. Liciával mindig szoktunk játszani. Az tetszett a legjobban, amikor gyöngyöztünk” - hangsúlyozta Németh Liliána, tanuló.

Egyéb technikával is dolgoztak a fiatalok. Az alkotásokat pedig az asztalon állították ki, hogy mindenki megcsodálhassa.

„Az első nap nagyon jó volt. Elmentünk a múzeumba, a második napon az állatsimogatóba, ma ide jöttek a tévések. Holnap pedig busszal fogunk menni valahová, de azt még nem tudom” - fogalmazott Tóth Mirella, tanuló.

Mi viszont tudtuk, ugyanis a csapat az Ózdi Városi Televízióba látogatott el ma délelőtt. A vendégek megtekintették a televíziós műsorkészítés egyes állomásait, először a földszintet járták be. A gyors bemutatkozást követően pedig szétnéztek a szerkesztőségben, majd a vezérlőhelyiségben is. A fiatalok birtokba vették a stúdiót, ahol végül a legtöbb időt töltötték el.

Háttér, Ózdi Krónika. Többek között ezekben a díszletekben válhattak műsorvezetővé a tanulók. Majdnem mindenki kipróbálhatta magát híradós bemondóként. A csapat néhány tagja pedig eközben a vezérlőben segédkezett a súgógép mögött. A fiúknak a hírolvasóval együttműködve megfelelő ütemben kellett a billentyűzet segítségével a szöveget mozgatniuk. Jól érezték magukat és érdeklődve fogadták be a szakmával kapcsolatos információkat. A bejárás igen tartalmasan telt számukra.