Indul a parlagfűszezon
Egészség
2023. aug. 8.

Indul a parlagfűszezon

Indul a parlagfűszezon. Amennyiben ebben az időszakban kivörösödött szemekkel, könnyezve és tüsszögve telnek a napjaink, akkor valószínű, hogy parlagfű allergiánk van.

A parlagfű allergia kialakulhat már óvodáskorban, de akár negyven évesen is szenvedhetünk a citromsárga virág pollenjeinek irritáló hatásaitól. A parlagfű pollenkoncentráció reggel öt és tíz óra között a legmagasabb, ezért így nem javasolt a reggeli szellőztetés. Helyette inkább késő este, lefekvés előtt kell felfrissíteni a lakás levegőjét.

„Tünetei az orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés és néha fulladás. Akik tudják magukról, hogy érzékenyek a parlagfűre, azoknak javasolnám, hogy előre szedjék a gyógyszereiket. Fontos a szellőztetés, a többszöri hajmosás. Több súlyossági foka van a parlagfű allergiának. Van, amikor csak a szemen és az orrban jelennek meg a tünetek, de az asztmás betegek fulladhatnak, nehezen lélegezhetnek. Ilyenkor orvoshoz kell, hogy forduljanak” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Allergia esetén, persze ha nem súlyosak a tünetek, néhány otthoni praktikával is csökkenhetjük a kellemetlenségeket.

„Én többféle pollenre is allergiás vagyok, nekem nagyon nehezek a nyári időszakok, mert most is egész nyáron fújtam az orrom. Van, hogy egész nap tüsszögök. Többfajta orrsprayt is kipróbáltam már, de csak az illóolajok használnak” - nyilatkozta Soós Gabriella.

Antal Dominik a parlagfű virágzása ellen a legjobb védekezésnek a megelőzést választja. Időben elkezdi szedni az orvos által javasolt és felírt gyógyszereket.

„Sajnos többféle dologra allergiás vagyok. Többek között a parlagfűre is. Egy kicsit aggódok is, mert most lesz a virágzásának a szezonja. Többféle módon szoktam védekezni ez ellen, többféle orrspray-t kipróbáltam és szemcseppeket. Ezek enyhítik a tüneteket ilyenkor, viszont mindenképpen szednem kell, mert anélkül nehéz lenne a túlélés” - emelte ki Antal Dominik.

A nyári melegben kézenfekvő, hogy aki teheti a frissen mosott ruhákat az erkélyen vagy a kertben teregeti, ám a parlagfű allergiásoknak ez mégsem javasolt. A nedves ruhákon nagy mennyiségű pollen képes megtapadni, amit azután beviszünk a lakásba, majd pedig ha viseljük ezeket, akkor erősebb tünetekre számíthatnak.