Harmincadik születésnapját ünnepelte a Bolyki Serház
Szabadidő
2023. aug. 7.

Harmincadik születésnapját ünnepelte a Bolyki Serház

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte születésnapi partival a Bolyki Serház. A fergeteges bulin több mint 150 fő vett részt.

Jóízűen fogyasztották az ízletes kézműves sört a Bolyki Serház udvarán a résztvevők. Az ózdi vállalkozás idén lett harmincéves. Ebből az alkalomból ünnepeltek a hétvégén. A születésnapi partin több mint 150 fő vett részt. Elek Róbert, a sörház tulajdonosa büszkén mesélt az elmúlt évek nehézségeiről és szép pillanatairól is. Azt is elárulta, hogyan fogott bele a sörfőzés mesterségébe.

„Isten igazából nekem édesapám ezer éve vendéglátós volt, és én ebbe nőttem fel. Ő 1973-ban végzett a kereskedelmi és vendéglátóipari főiskolán, tehát a ritka diplomás kocsmárosok közé tartozik. Nem akartam sörfőző lenni, azt sem tudtam, hogy a sört főzik. Leszereltem a honvédségtől, a fater vágott ebbe bele. Ő nem főzött le egy liter sört se életében, és akkor beledobott, hogy „na, akkor itt van fiam, csináld”. És akkor így sodródtam az árral. Nyilván 20 évesen annyira nem érdekelt, mint mondjuk ma. De aztán teltek-múltak az évek, kicsit benőtt a fejem, és akkor jobban kezdett érdekelni maga a szakma” - mondta Elek Róbert, sörfőző mester.

A rendezvény egyik fő látványossága az ökörsütés volt, a ropogós falatokat késő délután el is fogyasztották a vendégek. A vállalkozó szelleműek sörpong bajnokságon mérhették össze tudásukat. A legügyesebb páros egy 30 literes söröshordót vihetett haza. Majd kerekasztal beszélgetés következett, ahol Bereczky István sörfőző mester elárulta, mi a jó sör titka.

„Amikor megkérdezték Dreher Antaltól, a magyar söripar atyjától, hogy mitől függ a jó sör, mi kell hozzá, azt mondta, hogy két dolog: egy becsületes, lelkiismeretes ember, és egy kefe. A mai modern rohanó világra ezt lefordítva: jó alapanyag, jó technológia, és a becsületes, lelkiismeretes ember az elengedhetetlen” - emelte ki Bereczky István, sörfőző mester.

Ezt követően egy kvízjáték következett. A helyes választ adók egy egy Bolyki Serház logóval ellátott söröspoharat nyertek. A délutáni rendezvényt jó hangulat jellemezte, kellemes beszélgetésekkel. A baráti társaságok a frissítő italhoz kapcsolódó történeteket is megosztottak egymással.

„Korábbi, fiatalabb éveimben ittunk meg sok-sok sört, és a tetejére egy üveg Unicumot. A barátom, akivel ezt kiviteleztük, az intenzíven kötött ki, én viszont megmenekültem ettől a dologtól. Úgyhogy a sör az végül is egy egészséges dolog, és szívesen fogyasztom azóta is” - nyilatkozta Lőw Gábor.

Az évfordulót természetesen egy méretes tortával is megkoronázták a nap végén. Az estét az ír kocsmazenét játszó Highland Bastards együttes koncertje zárta, akik az esős idő ellenére is lelkesen húzták a talpalávalót.