Támadnak a kullancsok
Egészség
2023. aug. 4.

Támadnak a kullancsok

Támadnak a kullancsok. A kis vérszívók, egyáltalán nem a veszélytelen rovarfajokhoz tartoznak. Állatra és emberre egyaránt jelenthetnek kockázatot.

A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos, nedves helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben. A vérszívó rovarok fűről, gazról és bokrokról is, legfeljebb másfél méter magasságból ráakaszkodhatnak az ember bőrére. A kiszemelt gazdára hang- és szaginger hatására ejti rá magát. Leggyakrabban a saját kertjében szedhet fel az ember kullancsot, melyet észre sem vesz. Fontos, hogy aki teheti, zárt ruházatban menjen túrázni, kirándulni.

„A kullancsok többféle betegséget okoznak. Az egyik a kullancs-encephalitis, ami ritkán fordul elő, a másik pedig a Lyme-kór. Hogyha valaki észleli, hogy megcsípte a kullancs, akkor ne próbálkozzon a különböző módszerekkel kiszedni, mert van egy speciális kullancs csipesz, amivel el lehet távolítani, esetleg keresse meg a háziorvosát vagy az ügyeletet. A kullancscsípés után körülbelül két nap után jelenik meg egy kokárdaszerű bőrelváltozás, ami veszélytelen, de antibiotikumot szoktunk adni, ami két hét alatt teljesen eltűnteti” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

De nemcsak nekünk embereknek kell vigyáznunk és védekeznünk a vérszívók ellen, hanem kedvenceinket is megcsíphetik. Megóvhatjuk őket többféle készítménnyel. Az Ózdi Állategészségügyi Telepen nagyjából ötven kutyus vár gazdára. Nagyrészükben volt kullancs a telepre bekerüléskor.

„Mikor bekerül az ebtelepre egy kutyus, nemcsak a chip-et olvassuk benne, hanem megvizsgáljuk azt is, hogy esetlegesen élősködők vannak-e a testén. Különösen a kullancs okoz nagy problémát, mely babézia nevű betegséget okoz. Ez a máját és veséjét károsítja. Mi különböző szereket és eszközöket használunk. A fürdető koncentrátummal fürdetjük a kutyát, de van a csepegtetős módszer, de vannak tabletták is, amelyek különböző súlyú kutyáknak vannak kifejlesztve. Ezeket még szeretik is a kutyák, mert jó ízű, és szívesen elfogyasszák és kellő védelmet ad nekik” - nyilatkozta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A kirándulás befejeztével a legfontosabb mezítelen testünk átvizsgálása, illetve amennyiben kedvenceikkel túráztunk, ne hagyjuk ki őket sem az ellenőrzésből. A kullancs a vékonyabb bőrrel rendelkező hajlatokat kedveli, főleg a térdhajlatban és az ágyék útvesztőin. Kutyák esetében főként a fején lehet találni, mivel előszeretettel fúródnak a bőrbe a nyak és a fül környékén. Vigyázat, mert a lustább kullancsok, melyeket nem vettünk észre, több órán keresztül várhatják sorsuk jobbra fordulását.