Örökbe fogadták a Katona József Úti Óvodát
Oktatás
2023. aug. 4.

Örökbe fogadták a Katona József Úti Óvodát

Két látogató érkezett az „Örökbe fogadok egy ovit!” mozgalom keretében Ózdra. Hatvanöt darab táskát ajánlottak fel tanulmányaikat kezdő, hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Egy megpakolt autó parkolt le a Katona József Úti Óvoda előtt. Két látogató érkezett Budapestről az „Örökbe fogadok egy ovit!” mozgalom keretében. A kezdeményezés célja, hogy a mélyszegénységben élő gyerekeket támogassa. 2019-ben indult el az akció, az évek alatt több mint százmillió forintnyi adományt juttattak el az apróságokhoz, de már vállalatok és több ezer magánszemély is csatlakozott a jó ügyhöz.

„Nekem Bánszálláson van az óvodám, akit támogatok már három éve és nekem nagyon jó a tapasztalatom. Nagyon aranyosak ott az óvó nénik is, a gyerekek is. Most már volt pár olyan alkalom, amikor a szülőkkel is tudtunk találkozni. Nagyon jó a visszajelzés, amit tőlük kapunk és nagyon hálásak azért, hogy figyelemmel kísérjük az óvodáikat” - emelte ki Balla-Szabó Viktória, az „Örökbe fogadok egy ovit!” mozgalom alapító tagja.

A program célja az integráció és a hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő intézmények támogatása. Az örökbefogadók Ózdra maguk hozták el az adományokat. Hatvanöt darab iskolatáskát, tornazsákokat, tolltartókat és füzeteket ajánlottak fel iskolai tanulmányaikat kezdő, rászoruló gyerekeknek. A takarítási szünet miatt a kicsik most nem voltak az intézményben, így később éri őket a meglepetés. Az óvoda vezetője azonban körbevezette a látogatókat az épületben. Az Ózdi Városi Óvodák több tagintézménye pályázott már egyébként évekkel ezelőtt erre a programra. Korábban is hoztak adományokat a kicsiknek. Ezeket többnyire a „nincs listáról” választják ki, amit az óvodák állítanak össze a hiányosságokról.

„Most ez az örökbefogadó nem a nincs listáról választott, hanem hónapokkal ezelőtt megkeresett engem egy kedves hölgy, hogy mit szólnék ahhoz, hogy ha a kisgyermekeket iskolatáskával ajándékoznák meg. Természetesen nagyon örültem a felajánlásnak, hiszen tudom, hogy a családokra nagy anyagi terhet ró egy iskolakezdés, különösen, ha hátrányos helyzetű családról van szó, úgyhogy most iskolatáskákkal érkeznek. Az elkövetkezendő időben az lesz a feladatunk, hogy ezeket a táskákat eljuttassuk azokhoz a családokhoz, akiknek van igénye erre, és még nincs iskolatáska a leendő elsősnek” - mondta Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

A mozgalom oldalán van egy térkép, amelyen jól látszik, hogy a segítség nagy része az ország észak-keleti régiójába érkezik. Azok, akik támogatni szeretnének egy vagy akár több intézményt, a www.orokbefogadokegyovit.hu oldalon regisztrálhatnak. Az óvodák is jelentkezhetnek a segítségért. Nekik a www.ofeo.hu felületet kell használniuk. Amennyiben valaki az örökbefogadáson gondolkozik, érdemes ellátogatni a kezdeményezés oldalára, ahol pontos tájékoztatást kapnak a részletekről.