Projektzáró konferenciát tartottak az Olvasóban
Hírek
2023. aug. 3.

Projektzáró konferenciát tartottak az Olvasóban

Véget ért a Válaszút projekt, melyet a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány keltett életre Ózdon. A programban százhúsz hátrányos helyzetű fiatalt kísértek figyelemmel.

2018-ban indult el a „Válaszút-Komplex digitális program a sikeres életpályáért” nevet viselő projekt Ózdon, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány segítségével. Olyan hetedik és nyolcadik osztályos hátrányos helyzetű fiatalokat vontak be, akik a családból jövő támogatás és minta hiányában ki vannak téve a pályatévesztés, az iskolai kudarc és ennek kapcsán az iskolaelhagyás és munkanélküliség veszélyének. A szolgálat munkatársai végigkísérték a tanulókat a középiskoláig. Az öt évig tartó pályázat véget ért, az Olvasó Adorján Lajos terme adott helyet az ünnepi zárókonferenciának. Tóth Judit Nikoletta a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Gyermekesély Főosztályának osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese számolt be az eredményekről.

„Sikeres volt hál Istennek, mind a tanulmányi eredményekben, mint pedig az iskolában maradás és a lemorzsolódás csökkentése terén elég jó eredményeket sikerült elérni. Ez arra is biztat bennünket, hogy folytassuk ezt a programot és szándékunk is, hogy ha már egy ilyen szakmai csapat összeállt és ilyen jó eredményes programot sikerült indítanunk itt Ózdon, akkor ezt folytassuk” - mondta Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese.

Sztojka Szabina a Magyar Református Cigánymisszió vezető lelkésze áhitatot tartott a megjelenteknek. Bakos Zsuzsanna bemutatta a szakembereknek a Válaszút” projekt főbb állomásait, illetve szintén beszélt az eredményekről a gyerekek által elért teljesítményekről és a jövőbeni tervekről.

„A mai rendezvényünk, egy záró szakmai konferencia, ahová szakembereket hívtunk meg, hogy elmondhassuk az eredményeinket, mert azt gondoljuk, hogy vannak olyan eredmények, melyeket tovább lehet adni, más intézmények javára, illetve egy konzultációt is szeretnénk, hogy mi az, amin még lehetne változtatni és javítani” - nyilatkozta Bakos Zsuzsanna, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány „Válaszút” projekt szakmai vezetője.

A konferencia kerekasztal beszélgetésekkel folytatódott, ahol több témát is érintettek a résztvevő szakemberek, Többek között a felzárkózással kapcsolatos intézményekről, a tanodákról esett szó, valamint a digitális készségek fontosságáról fiatal korban és arról is beszéltek, hogy a sport is adhat egy esélyt egy jobb életre.