Munkába álltak a diákok
Város
2023. aug. 3.

Munkába álltak a diákok

Elkezdődött az augusztusi diákmunka program. A nyár második felében több mint hatvan tanuló használja ki ezt a pénzkereseti lehetőséget, mielőtt visszatérnek az iskolába.

Gödröket temetnek be a diákmunka programban résztvevő fiatalok az uszoda előtt. Több külső munkálat is van, amiben tudnak segíteni az intézmény dolgozóinak. Ilyen például a gyomlálás vagy a faelemek lefestése. Ezek ki vannak téve az időjárásnak, így időről-időre igénylik a karbantartást. Az Ózdi Sport- és Élményközpont keretein belül hatvan fiatal munkálkodik. Őket a strandon, az uszodában, a sportcsarnokban és a stadionban osztották szét. A legtöbb helyen egyébként a gazokat tüntetik el a lépcső és a térkő közül, valamint a centerpálya környékén.

„Az ilyen kisebb feladatokat tudjuk ismételten rájuk bízni. Most az uszodában van az éves karbantartás. Ott ablakkereteket lazúroznak, a fa megvédése, kisebb medencetér takarítás teszi ki a napot. Az idei nyár nem volt túl jó, így a stadionban sok helyen jönnek fel a gyomok. Újból a centerpálya körül gyomlálnak a diákok. A csarnokba is vannak elhelyezve néhányan” - mondta Losonczi László, az Ózdi Sport- és Élményközpont műszaki vezetője.

Önfeledten fürdőznek az emberek a strandon. Tiszta környezetbe érkeztek, amely a diákoknak is köszönhető. Nemcsak a szemét eltávolítására, hanem az ott lévő emberekre is figyelnek. Losonczi László elmondta, hogy a cég kis létszáma miatt ez a program nagy segítség nekik.

„Szerettem volna a nyaramat hasznosan eltölteni, ezért jelentkeztem diákmunkára. Itt a strandon úszómestersegédnek lettem beosztva, ami azt jelenti, hogy felügyelek az emberekre, a medencéknek a tisztaságára. Öröm látni, hogy az emberek nyáron a strandra jönne” - nyilatkozta Csörgő Réka.

A program minden évben nagy sikernek örvend. A diákok ugyanis nemcsak tapasztalatokat szereznek és zsebpénzre tesznek szert, hanem beilleszkednek a munka világába, valamint megismerik a cégek, intézmények működését. Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője a program indulásakor is kifejtette, mennyire fontos tapasztalat ez a fiatalok életében.

„Szerencsére mindig sokan jelentkeznek hozzánk, és ki-ki a programok szervezésében vesz részt, vagy a televíziónál például adminisztrációs feladatokban, forgatásoknál van jelen. Tapasztalatunk az, hogy évről-évre visszajárnak a diákok, tehát megszeretik ezt a munkát, és így van is lehetőségük arra, hogy bizonyos szakmákról ismereteket szerezzenek és ezt a pályaválasztásban hasznosítsák” - emelte ki Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

Az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft.-ben hat fiatal dolgozik. Egy részük most a múzeumban tevékenykedik, ahol adományba kapott könyveket leltároznak. A rendszerbe felvitt példányokat pedig felszállítják egy külön terembe.

„Szerintem ez egy nagyon fontos dolog a fiataloknak, hiszen már most megtanulhatják értékelni a pénzt, és hogy valóban mennyit is kell dolgozni érte, és valami hasznosat is tudunk csinálni itt, a nyár folyamán. Tapasztalatot szerezni, tanulni valami újat esetleg” - fogalmazott Keresztes-Nagy Dorina.

Vannak, akik a televízió életébe nyerhetnek betekintést. Ők részt vesznek a napi hírek keresésében, forgatásokra kísérik el a stábokat és feldolgozzák az archív anyagokat. Ez az utolsó hónapja a diákmunka programnak, így ha a fiatalok végeztek már az iskolapad vár rájuk.