Kajakos tábort szerveztek a Hangonyi-tónál
Szabadidő
2023. aug. 2.

Kajakos tábort szerveztek a Hangonyi-tónál

Kajakos tábort szerveztek a Hangonyi-tónál. Az egyhetes kalandra, közel húsz gyermek jelentkezett, akik ez idő alatt elsajátítják a sport csínját-bínját.

Rendhagyó módon most nem a horgászok lepték el a Hangonyi-tó partját, hanem a kajakozó gyerekek, akik egyhetes táborban vesznek részt a festői környezetben. Leginkább a délelőtt folyamán mennek ki a vízre, természetesen felnőtt kísérettel, valamint a kötelező mentőmellénnyel. A táborlakók Arlóból, Hangonyból, Ózdról a Bolyky Tamás Általános Iskolából érkeztek. Nagyon fontos, hogy elsőként az evezőtechnikát tanulják meg a fiatalok.

„Van egy a kajakos társaságunknak egy titkára, aki régi kajakos, illetve van még egy idősebb kajakosunk, aki holnap és holnap után jön ki, és akkor fogjuk elővenni az egyéni kajakokat, mert azok sokkal borulékonyabbak. Addigra megtanulják a technikát és talán vízen tudnak maradni” - mondta Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Kajakos Baráti Társaság gazdasági vezetője.

Gergely József már több mint hatvan éve a kajakozás szerelmese. Minden évben nagy odafigyeléssel és szorgalommal tanítja a gyerekeket, hogy minél többen el tudják sajátítani a kajakozás tudományát.

„Öreg kajakos vagyok. 1963-ban Tiszaújvárosban versenyeztem, ez már nagyon régen volt, azóta megszűnt a kajak szakosztály is, de nekem mindig volt hajóm. Volt, hogy én csináltam és ezeket is én csináltam. De én mindig kajakoztam, itt a gyerekeket tanítgatjuk evezni, fordulni, beszállni, kiszállni, mindent, ami létezik. Mert ezt forgatni kell ezt az evezőt, és ezt nem mindenki tudja” - fogalmazott Gergely József.

A fiatalok nagy örömmel és lelkesedéssel vesznek részt minden programon, azonban most a legújabb eszköz, a sup hódít teret közöttük, melyen minden fiatal pillanatok alatt megtanul. Bár a kisebbek csak ülve mehetnek rajta. A nagyobbak viszont már állva, bátran szelik a vizet.

„Én már a harmadik éve vagyok itt, minden táborban voltam már. Nagyon jól érzem magam, sok jó programunk van. Most voltam bent éppen a sup-pal és jó volt, nagyon szeretem ezt csinálni. A kajakozásban már van egy pár év tapasztalatom és élvezem ezt az egészet, nagyon tetszik és jó” - nyilatkozta Babuczky Réka.

A tavon a vízi sportokat tudják a gyerekek gyakorolni, ám a tóparton más programokban is részt tudnak venni. Íjászkodni lehet a füves területen, illetve az Ózdi Városi Könyvtár munkatársai is kilátogattak, hogy kézműveskedjenek a gyerekekkel. A táborozók reggel nyolc órától délután négy óráig töltik kellemesen szabadidejüket.