Kátyús, balesetveszélyes utak a városban
Város
2023. aug. 2.

Kátyús, balesetveszélyes utak a városban

Egyre rosszabb a Bolyki főút állapota. Több gyenge minőségű, kátyús út is van, amely a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezel. Az emberek ha tehetik, elkerülik az útszakaszt.

Kátyús és töredezett aszfalt, az aknafedlapok sincsenek az út szintjén a Bolyki főúton. A városban több szakasz aszfaltozása elkészült már az elmúlt években. A pályázati forrásoknak köszönhetően azok is új borítást kaptak, amelyek korábban még soha nem láttak aszfaltot. Ezek azonban csak a belterületi, önkormányzati fenntartású utakat jelentik. Több, rossz minőségű szakasz van a városban, amelyek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. karbantartása alatt vannak. Több panasz is érkezett, főként a Bolyki főút kapcsán, így megkérdeztük azokat, akik arra közlekednek, mi a tapasztalatuk. Orosz Pál elmondta, hogy ha teheti, nem használja ezt a szakaszt.

„Olyan rossz közlekedni, a mélyedéseket a lefolyókon nem tudják szintbe hozni az úttal. Ezt a szakaszt meg különösen érdemes volna végig aszfaltozni. Ahol most állunk, ezt az utat is érdemes volna rendbe szedni. Nagyon rossz közlekedni” - nyilatkozta Orosz Pál.

Az autósok, amikor csak tehetik, átmennek a másik sávba, hogy kikerüljék az úthibákat. Az elválasztó festések is hullámoznak az út egyenetlensége miatt. Ez a hullámzás az autókon is látszik, menet közben ugyanis sokszor ingadoznak. Felkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy megtudjuk, szerepel-e terveik között a Bolyki főút vagy egyéb más, kritikus szakaszok rendbetétele. Válaszukban tudatták, hogy hamarosan városunkra is sor kerül.

„Putnoki mérnökségünk a melegaszfaltos kátyúzási munkákat az előzetes terveknek megfelelően jelenleg a 25-ös főúton, Sajópüspöki térségében végzik, és várhatóan 1-2 héten belül érnek el Ózd város átkelési szakaszára. Ekkor a korábban hidegaszfalttal már ideiglenesen javított hibák végleges javítását fogják szakembereink elvégezni” - áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztályának tájékoztatójában.

Ezeket a munkálatokat nemcsak a főúton, hanem a mellékutak átkelési szakaszain is elvégzik. A rossz minőségű utak azonban balesetveszélyesek, a járművezetőknek fokozottan figyelni kell, ennek ellenére bekövetkezhet a baj. A rendőrség ezért folyamatosan tartja a kapcsolatot a közút munkatársaival, van egy együttműködési megállapodásuk.

„Amikor rendőrt hívnak egy-egy kátyúkárhoz, abban az esetben amellett, hogy a rendőrség kimegy a helyszínre, kivonul, rögzíti a szükséges adatokat és erről hivatalos okiratot készít, ami aztán majd a kártérítési felelősségnek adott esetben napirata lehet. Emellett azonnal értesítjük a közútkezelőt arról, hogy ezen a helyszínen olyan úthiba van, amely egyrészt károkozásra, másrészt a közlekedés biztonságára hatással van” - tette hozzá Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az osztályvezető elmondta, hogy a korábbi években jellemzőbbek voltak az ilyen balesetek, most azonban kevesebb van. Ez feltehetőleg a sofőrök körültekintőbb közlekedésének köszönhető. A kátyúsodás egyébként is inkább a telet követően, a csapadékosabb időjárás miatt fordul elő. Nyár végére a közútkezelő a nagyobb gondokat már orvosolja. Az útburkolati jelek állapota is folyamatosan romlik. Ha a járőrök ilyen hiányosságot észlelnek, akkor is a közútkezelőhöz fordulnak.