Energetikailag korszerűsítik az Ózdi Városüzemeltető Intézmény épületeit
Fejlesztés
2023. aug. 1.

Energetikailag korszerűsítik az Ózdi Városüzemeltető Intézmény épületeit

Építészeti és gépészeti szempontból is megújulnak az Ózdi Városüzemeltető Intézmény épületei. A beruházás célja az energiahatékonyság növelése.

Pár napja már fel van állványozva az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Zrínyi úton található épülete. Az udvaron pedig sorakoznak a különböző hőszigetelő anyagok és egyéb kellékek. Nagy munkálatok kezdődtek a telephelyen, amely esősorban energetikai szempontból fontos és szükséges. Az iroda az 1980-as évek elején épült, így igencsak időszerű már a felújítás. Városunk önkormányzata igyekszik kihasználni a kínálkozó pályázati lehetőségeket, most sem történt ez másként.

„A Területi Operatív Program Plusz keretében pályáztunk önkormányzati épületek energiahatékonysági növelésére. 270 millió forintot nyertünk el, amelyből az ÓVI épületeit korszerűsítjük. Ez azért is nagyon fontos a mostani időkben, mert az energiaválság kapcsán az egekbe szöktek a számlák, és már a tavalyi esztendőben is össze kellett húzni magukat itt az épületben. A beruházásnak köszönhetően bízunk benne, hogy sokkal alacsonyabbak lesznek a számlák és normális munkavégzés történhet. Nem kell egy irodába összezsúfolódni több embernek, és ami a lakosság szempontjából sem elhanyagolható, hogy az épületek végre egy azonos, közös, modern és szép arculattal fogják várni az erre járókat” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A telephelyen hátul is találhatóak irodák és műhely, amelyeket még régebben hoztak tető alá, mint a főépületet. Összesen 122 műanyag, valamint 5 fém nyílászárót építenek be.

„Ózd Város Önkormányzatának projektje alapján egy TOP-os program keretében megújul Zrínyi úti telephelyünk összes épülete. Energetikai korszerűsítést hajtanak végre, külső szigetelést kap mindkét épület, cserélik a nyílászárókat, valamint a fűtőtesteket, LED-esre cserélnek valamennyi lámpatestet. Egy újabb egységes esővíz elvezető rendszer kerül kialakításra” - emelte ki Molnár Gábor, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ügyvezetője.

Ezek mellett mindkét épületben korszerűsítik a fűtésrendszert, acéllemez lapradiátorokat szerelnek fel. A villamosenergia költségek csökkentése érdekében napelemes rendszert is kiépítenek a műhely tetején. Az irodaház földszintjén akadálymentesítik a mosdókat, de még számos dolgot alakítanak át annak érdekében, hogy a jövőben költséghatékonyabban tudjanak gazdálkodni. A tervek megvalósítására 12 hónap áll a kivitelező rendelkezésére, azonban ettől hamarabb szeretnének végezni a feladatokkal, a haladást viszont mint mindig, az időjárás is befolyásolja.