Több mint ezren látogattak a tavaszi újranyitás óta a múzeumba
Kultúra
2023. aug. 1.

Több mint ezren látogattak a tavaszi újranyitás óta a múzeumba

Több mint ezren látogattak a tavaszi újranyitás óta az ÓMÉK – Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkba. A nyári időszakban hangsúlyt fektetnek a karbantartásra is.

A könyvtár és a múzeumpedagógiai foglalkoztató plafonja az idők során elkezdett repedezni és leválni, ezért már nagy szükség volt a javításra. A nyár megfelelő alkalom a karbantartásra.

„Régi épületről lévén szó, folyamatosan ügyelnünk kell annak az épségére, karbantartására, illetve a látogatói közösségi tereknek az alkalmassá tételére. Úgyhogy a nyár folyamán felújítjuk a könyvtár helyiséget, illetve a múzeumpedagógiai foglalkoztatót, hiszen annak a mennyezete már erősen balesetveszélyes volt. Az idők alatt megrepedezett a vakolat nagy méretben vált le” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

A felújításon túl ilyenkor végzik a digitális rendszer frissítését is. Ez elsősorban a kutatóknak, szakdolgozatíróknak fontos, hiszen innen informálódhatnak munkájukhoz. Ezért újabb adatokat töltenek fel, igyekeznek minél több régi archív felvétellel, dokumentummal bővíteni a lehetőségeket az érdeklődők számára. A tavaszi újranyitás óta több mint ezren lépték át a múzeum küszöbét. A látogatók egyaránt kíváncsiak a központi épületre és a Légózdra. Egyik közkedvelt programjuk a július elején rendezett Múzemok Éjszakája volt. A más megvilágításban elnevezésű rendezvényük keretében a résztvevők bejárták a Légózdot, fáklyás felvonulással mentek a múzeumba, ahol zseblámpás tárlatvezetéssel várták őket. De üde színfolt volt, az is amikor a nyolcvan éves Martos Gábor érkezett hozzájuk, hogy feltérképezhesse a helyi nevezetességeket. A sárvári férfi két keréken jelent meg a múzeumban, hatszáz kilométert bringázott túrája keretében.

„Diákcsoportok is érkeztek. Kezdve az ötvenkét fős olasz diákcsoporttól az iskolai csoportokig, hittan táborosokig töretlen az érdeklődés irányunkban a diákok részéről is. De felnőtt csoportok is tömegével jelentkeznek hála Istennek. Természetjáró csoportok, máshonnét messzebbről érkező csoportok, illetve a környéken kiránduló kisebb létszámú csoportok is rendszeresen megkeresnek minket telefonon. Várható ennek a tendenciának a folytatása, hiszen most egy szilvásváradi terepjárós bráti kört várunk majd” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK múzeumpedagógusa.

A dolgozók nagyon örülnek a népszerűségnek, hiszen ez pozitív visszajelzés számukra is. Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus azt mondja érdekes, múltat idéző kiállításaikkal továbbra is várnak mindenkit, amelyhez előzetes bejelentkezés szükséges. A hívásokat a 06/30-361-2403-as mobilszámon fogadják.