Folyamatosan tisztítják a patakmedreket városunkban
Város
2023. júl. 31.

Folyamatosan tisztítják a patakmedreket városunkban

Folyamatosan karbantartják a patakok környezetét Ózdon. Jelenleg a Hódos-, a Szenna- és a Dobó-patak medrét tisztítják ki az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói.

Gépek zúgása törte meg a csendet a Dobó István úton Sajóvárkonyon. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói munkagépek segítségével kezdték meg a Dobó-patak tisztítását. Az évek során felgyülemlett hordalék nagy részét gépi erővel távolítják el. Ezt követően tudják a patak folyását akadályozó növényzetet kézi szerszámokkal kiszedni.

„A Start-munkaprogram keretein belül az ÓVI dolgozói a Dobó István és a Dózsa György úti patak medrének a takarítását végzik. Erre azért volt szükség, mert körülbelül 4-5 éve lett kitakarítva a patak, nagyon benőtte a hordalék és a fű. Úgy gondolom, hogy ez mindenféleképpen fontos volt, így megoldódik a víz elvezetése, és a látkép is sokkal szebb lett” - emelte ki Váradi József, területi képviselő.

A városban található patakok vízágyát rendszeresen karbantartják az ÓVI munkatársai. A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy a Városi Piac mellett található Hódos-patak medrét is tisztítani kezdték, ami a napokban is folytatódik.

„A programban szerepel a város élővíz folyásainak tisztítása. Jelenleg 3 területen folyik ilyen jellegű munka. A Dobó-patakban a Mekcsey úttól kifelé végzünk munkát körülbelül 200 méter hosszban. Itt a növényzet eltávolítása, az iszap, esetleges szemét eltávolítása folyik. Ugyanez a munka folyik tulajdonképpen a Hódos-patakban, a Piac úti hídtól a Malom úti hídig végezzük el. Itt főleg a növényzet kiirtásáról van szó” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Az ütemterv egy harmadik helyszínt, a Szenna-patak medrének kotrását is érinti. Itt a patak teljes hosszán, a torkolattól egészen a forrásig, azaz a Damjanich út végéig megszabadítják az elburjánzott növényzettől a vízágyat és annak partját. A tisztítás során láthatóvá válnak az árok esetleges hibái, így a későbbiekben ezeket is orvosolni tudják. Az utóbbi idő szeszélyes időjárása miatt rendkívül fontossá vált ez a feladat. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső elvezetése szükséges egy esetleges árvíz kialakulásának megakadályozásához. A vízmederben felgyülemlett hordalék és növényzet gátolja a víz zavartalan áramlását, ezért a rendszeres tisztítás elengedhetetlen.