Az elektromos tűz a lakástüzek keletkezésének leggyakoribb oka
Hírek
2023. júl. 24.

Az elektromos tűz a lakástüzek keletkezésének leggyakoribb oka

Az elektromos eredetű lakástüzek száma növekvő tendenciát mutat. Néhány alapvető szabály betartásával és rendszeres felülvizsgálattal azonban elkerülhető a baj.

Napjainkban rengeteg elektronikai berendezés vesz minket körül, és számuk egyre csak nő. Az újszerű technológiák megjelenésével az áramforrásokat hosszú ideig, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. Az ilyen jellegű balesetek jelentős része azonban megakadályozható. Ehhez egy villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat szükséges, amely során kiderül, hogy megfelelő-e az épület villamos hálózata. Ha úgy érezzük, hogy valami probléma van az elektromos rendszerben, mindenképpen kérjük szakember segítségét.

„A felülvizsgálatokat úgy lehet igazából igényelni, hogy egy egyszerű felülvizsgálót bárki fel tud hívni. Kétféle lehetőség van. Van, amikor az ember úgy érzi, hogy valami probléma van a lakással. Villognak a lámpák, égett szagot érez, vagy valami sistergést hall a villanyóránál vagy valamelyik kötődobozból. Ezek intő jelek. Ilyenkor fel lehet hívni egy villamos biztonságtechnikai felülvizsgálót. Viszont vannak kötelezően előírt felülvizsgálatok is, elsősorban munkahelyeknek kötelező a 40/2017-es NGM rendelet szerint három évente a felülvizsgálatokat elvégezni” - mondta Baranyi Zoltán, villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló.

Mindezek mellett ha ingatlan bérbeadás vagy eladás történik, bizonyos feltételek mellett el kell készíttetni a villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot. Így lehetséges jogilag helyesen értékesíteni házunkat, lakásunkat. Meglévő lakóingatlanunkban, ha nem tudjuk milyen állapotban vannak az elektromos vezetékek, mindenképpen vizsgáltassuk át. Azonban ha már megtörtént a baj, érdemes néhány alapvető szabályt követni a tűz megfékezésekor.

„Elektromos tüzekkel kapcsolatos oltásokról azt kell elmondani, illetve azt kell tudni, az alapvető az, hogy megfelelő minőségű berendezést szerezzünk be, illetve megfelelő eszközöket. Ezeket, hogyha van lehetőségünk, illetve érdemes megfelelő szakemberrel felülvizsgáltatni bizonyos időközönként. Azonban ha mégis megtörténne a baj, akkor alapvető az, hogy az elektromos berendezéseknek a tűzoltása vízzel szigorúan tilos, ez életveszélyes, annak oltását csak áramtalanítás elvégzése után és arra megfelelő tűzoltó készülékkel szabad csak. Ezek után a tűzesetek után, ha eloltottuk is, értesíteni kell mindenféleképpen a 112-őt” - hangsúlyozta Czene Zsolt, az Ózdi-Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tűzoltóparancsnok helyettese.

Elektromos berendezéseket lehetőség szerint szakáruházból vásároljunk, ahol jó minőségű termékeket kínálnak a lakosság számára. Villamoshálózatunkat minden esetben megbízható szerelővel építtessük ki, illetve az esetleges felülvizsgálatokat is szakemberrel végeztessük el. Ezzel hozzájárulunk ingatlanunk, értékeink és saját, illetve családunk testi épségének megőrzéséhez is.