Jól eső hűsölés nyáron – nem érdemes halogatni a klímaberendezés karbantartását
Hírek
2023. júl. 13.

Jól eső hűsölés nyáron – nem érdemes halogatni a klímaberendezés karbantartását

Évente kétszer érdemes szakemberrel megvizsgáltatni klímaberendezésünket. Ha a karbantartásra nem fordítunk kellő figyelmet, akár egészségünkre is rossz hatással lehet.

Az utóbbi hetekben már javában tombol a kánikula, így egyre többen kapcsolják be berendezéseiket, hogy védekezzenek a hőség ellen. Ha már rendelkezünk légkondival, vagy tervezzük annak beszerzését, akkor érdemes utánajárni az optimális használatnak. A klíma rendszeres és szakszerű üzemeltetése is elengedhetetlen a megfelelő működéshez és a meghibásodás elkerüléséhez. Ezért nem csak akkor szükséges hívni a szerelőt, mikor már bajt észlelünk. Ha a karbantartásra nem fordítunk kellő figyelmet, akár egészségünkre is rossz hatással lehet.

„Karbantartás a klímaberendezéseknél most már évente kétszer szükséges. Ezt az új berendezéseknél előírja az importőr, különben nincsen rá garancia. De ez nem csak amiatt szükséges, hogy a garancia megmaradjon a berendezéseknél, tehát egy lejárt garanciás klímaberendezésnél is szükséges a karbantartás. Egyik az, hogy egészségkárosító hatása lehet, tehát allergiás megbetegedéseket tud okozni, a másik pedig, hogy sokkal többet tud fogyasztani egy klímaberendezés, ha nincs szakszerűen karbantartva” - mondta Mezei Sándor, a Mezei Klíma Kft. ügyvezetője.

Az allergián túl a klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ez légzési panaszokat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát okozhatja. Emellett fejfájást, szédülést is tapasztalhatunk. Jelentkezhet megfázásos tünet, mint az orrfolyás, köhögés vagy könnyezés, de akár kötőhártya-gyulladás és fogfájás is. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Többek között emiatt sem ajánlott túlzásba vinni a hűtőrendszer használatát. Észszerű alkalmazás és rendszeres szervizelés, tisztítás mellett azonban segítséget nyújthat elviselni a nyári hőséget.

„Van klímánk, használjuk rendszeresen, főleg már ebben a nyári melegben. Minden évben szükséges a karbantartás, úgyhogy elvégeztetjük mindig a rendszeres tisztítást amit kell, de meghálálja szerencsére, ilyenkor sokkal jobb a lakásban. Főleg a panelban” - nyilatkozta Solymosi Kata.

A már meglévő légkondikat egészségünk, komfortérzetünk és pénztárcánk érdekében is érdemes tehát rendszeresen szervizeltetni. Ha pedig most állunk klímavásárlás előtt, mindenképpen kérjük szakember segítségét. A gondosan kiválasztott, megfelelően beszerelt és minőségi eszköz hosszú távon szolgálja jó közérzetünket és egészségünket.