Országos bajnokság
Kultúra
2021. szept. 23.

Országos bajnokság

Városunkba látogattak hazánk legjobb keresztrejtvényfejtői a XIV. Ózd Kupa apropóján. A megmérettetés sikerét mutatja, hogy az első napi egyéni versenyen közel százan oldották meg a fejtörőket.

Az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében gyűltek össze az ország legjobb rejtvényfejtői. Az Ózdi Városi Könyvtár és az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja tizennegyedik alkalommal rendezte meg az Ózd Kupát. A szervezők már rutinosan láttak neki a program megvalósításának. Sokan támogatták őket, az ajándékokat ennek köszönhetően kaphatták meg a versenyzők.

„A mai nap egyéni verseny lesz, holnap pedig csapatversenyre kerül sor. Szerencsére nagyon sok ismerős jön vissza. A mai nap kilencvenkét versenyző nevezett előre, de ilyenkor van, amikor még jönnek többen is, akik nem neveztek előre. Sok ismerős érkezik, már jó kapcsolat van minden versenyzővel is, hiszen tizennégy éve ismerjük már őket” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott vezetője.

A klub vezetője elmondta, hogy a versenyzők szeretik a várost, és mindig küzdenek a legjobb helyezésért, ezért látogatnak el ide. A rejtvényfejtés mind a mai napig nagyon közkedvelt műfajnak számít. Különböző kategóriákban mérettethették meg magukat a résztvevők.

„A rejtvényfeladvány az mindig egy adott versenyre készül. Különböző rejtvényszerzők állítják össze. Abból lehet esetleg segítséget nyerni, hogy sejtjük, hogy ki gyártotta, hogy neki mi a gondolkodásmódja. Van négy kategória, a kezdő, a haladó, a mesterjelölt és a mester. Itt a rutin, a tapasztalat, a sok rejtvényfejtés az segít” - emelte ki Derencsényi Béla, az Ózdi Rejtvényfejtők Klubjának vezetője.

Sok mindent meg lehet tanulni a rejtvényekből, de a legtöbben azért foglalkoznak vele, hogy szórakozzanak. Régebben nehezebb volt utánajárni azoknak a dolgoknak, amit nem tudtak, hiszen akkor a könyvtárból kellett információt gyűjteniük, ma pedig ugyanezt már sokkal könnyebben, az internet segítségével tehetik meg a versenyzők.

„Nekem akkor öröm az a rejtvény, amit én elkészítek, ha van olyan ember, aki meg tudja fejteni. Mert nincs annál rosszabb, ami megfejthetetlen. Itt most sokan vannak, de ők profi módon űzik ezt a tevékenységet. Rengeteg olyan ember van, akik csak azért csinálják, hogy kikapcsolódjanak” - fogalmazott Gyócsy Géza, versenyző, elnökségi tag.

Az ózdiak közül egyéni kezdő kategóriában Magyari Piroska az első helyet szerezte meg, csapatversenyben pedig az Ózdi Rejtvényfejtők alakulata a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel.