Kohász hagyományok
Kultúra
2021. szept. 22.

Kohász hagyományok

A XII. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferenciát ez alkalommal az ÓMÉK-Olvasóban rendezték, ahol szakmai előadások hangzottak el a kohászat múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban.

A XII. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferenciát ez alkalommal az Olvasóban rendezték meg. A levezető elnök elsőként Riz Gábor országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost szólította a színpadra. Ezt követően Farkas Péter Barnabás alpolgármester beszédét hallgathatták meg a résztvevők. Ebben elmondta, hogy ugyan már nem dolgozhatott a működő gyárban, de sokáig gyűjtötte azokat az emlékeket, amelyek fontosak és méltók arra, hogy megőrizzék az utókor számára.

„Az az ügy, amiért minden évben megrendezésre kerül ez az összejövetel, az talán a legfontosabb. Emlékezni, a múlt mély kútjában kutakodni, és feltárni azokat az összefüggéseket, azokat a szép emlékeket, amelyet nemrégiben még jómagam is hivatásszerűen műveltem” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Az első előadást dr. Nagy Péter történész tartotta, aki a tavaly 175 éves fennállását ünneplő ózdi kohászatról beszélt. Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének vezetője elmondta, hogy hosszú szervezési folyamat előzte meg a találkozót.

„Ez a konferencia is és az előzőek is nagyon jó alkalmat adtak arra, hogy a régi kollégák találkozzanak. Nem csak Ózdról, hanem más kohászati városokból is. Például Dunaújvárosból voltak rendszeresen résztvevőink, Miskolcról, Diósgyőrből. Tehát ez egy ilyen bányász kohász találkozó is egyben” - emelte ki Benyhe László, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének vezetője.

Egy kisebb szünetet követően az esemény az Ózdi Honismereti Pályázat ünnepélyes díjkiosztójával folytatódott. Az első helyen Kovács László végzett, aki az Ózd és környéke templomai és kápolnái című írásával nevezett.

„Borsodnádasdtól Domaházáig és Ózdtól Sajópüspökig terjedő területet dolgozott fel. Nagyon nagy élmény volt számomra ezt elkészíteni. Szerencsére még a pandémia előtt elkészítettem. Ez könyvben is megjelent. Háromszáz példányban lett kiadva, az összes el is fogyott már” - nyilatkozta Kovács László, az Ózdi Honismereti Pályázat győztese.

Az eredményhirdetés után még három előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Dr. Csontos Györgyi egyetemi docens arról beszélt, hogyan lehet a gyárból ipari örökség. Dr. Borzsák Veronika építész pedig online tartott beszámolót Ipari zárványok Borsodban címmel.