Fokozott odafigyelést igényel az autóval közlekedőktől a hőség
Hírek
2023. jún. 22.

Fokozott odafigyelést igényel az autóval közlekedőktől a hőség

A hőségben való vezetés fokozza szervezetünkben a stresszt. Érdemes megfontoltabban közlekedni, és csak akkor beülni a volán mögé, ha halaszthatatlan teendőnk akad.

A hőségben vezetés még azokat is megviseli, akik egyébként imádják a meleget. Hamarabb elfáradunk, türelmetlenebbé válunk, és drasztikusan lecsökken a koncentrálóképesség. Gyakran találkozunk ideges, lobbanékony autóvezetőkkel az úton, szabálytalansággal és balesetveszélyes helyzetekkel, amiket a többi sofőr kimerültsége okozhat.

„A hőség hatással van az emberi szervezetre, csökken a koncentráció képesség, fokozódik a reakcióidő. Elsősorban erre kell figyelni. Fokozódik az izzadás ebben a melegben, tehát több folyadékot veszítünk. Picit türelmetlenebbek is ilyenkor általában az emberek, úgyhogy érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak és próbáljanak meg türelmesebbek lenni egymáshoz. Lehetőség szerint parkoljanak olyan helyen, ahol árnyék van. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor tegyék meg, hogy átszellőztetik az autót, mielőtt elindulnak” - hangsúlyozta dr. Vámos Henrietta, vármegyei szakmai kollegális vezető háziorvos.

Egyes szakértők szerint egy túlmelegedett gépkocsi vezetésével hasonló kockázatot vállalunk, mintha ittasan ülnénk a volán mögé. A lehúzott ablakkal való közlekedés azonban szintén fokozott zajterheléshez vezet, ami a koncentrációképesség további csökkenését okozza. Emellett hosszú távon fülgyulladást és megfázást is okozhat. Ha van rá lehetőségünk, álljunk meg és pótoljuk az elvesztett folyadék mennyiségét. Fontos, hogy lehetőleg vizet, esetleg teát vegyünk magunkhoz és az elfogyasztott italnak semmiképpen se legyen alkohol-, vagy koffeintartalma. Ha parkolunk, próbáljunk árnyékos helyet találni.

„Hát lehetőleg árnyékos helyre, ha van. Ha talál az ember parkolóhelyet, mert ugye elég nehéz, főleg ilyen bevásárlóhelyeken már parkolót találni” - mondta Varga József.

A nap sugarai ellen védekezhetünk a szélvédő mögé helyezhető árnyékolóval, de ma már több helyen is tesznek fel hővédelemmel ellátott ablakfóliát, mely hozzájárul az autóban lévő meleg csökkentéséhez. Ha van a gépkocsiban klímaberendezés, akkor mindenképpen érdemes használni, hogy elkerüljük az autó túlhevülését.

„Én bírom a hőséget, én a hideget nem bírom, úgyhogy nekem ebben is van klíma, de nem is használom” - nyilatkozta Kaló István.

Fontos kiemelni, hogy semmiképp ne hagyjunk gyermeket vagy kisállatot az autóban még akkor sem, ha árnyékban parkolunk vagy lehúzva hagyjuk az ablakot. A forróság pillanatnyi eszméletvesztést, a keringési rendszer összeomlását és akár halált is okozhat. Ha pedig a sofőr bőrét kipirultnak érzi, fáj a feje, vagy túl gyorsan ver a szíve, minél előbb félre kell állni egy biztonságos helyre. Gondoskodni kell a folyadékpótlásról és lehetőség szerint a test hűtéséről. Át kell adni a volánt, ha erre pedig nincs lehetőség, érdemes segítséget kérni. A hőségben való vezetés mindenkitől több odafigyelést és türelmet igényel, érdemes megfontoltabban közlekedni, és csak akkor beülni a volán mögé, ha halaszthatatlan teendőnk akad.